Bojović: ELPG od starta bila osuđena na propast

„Ovaj savez (EPCG) je već u zametku bio osuđen na propast, i ko to nije vidio slabo poznaje lidere i stranke koji su ga činili“, kazao je Bojović

87 pregleda0 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
10.08.2014. 12:44h

Socijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora uspjele su da, za kratko vrijeme, iskompromituju državotvornu opozicionu alternativu, učvrste poziciju Demokratske partije socijalista (DPS) i upropaste realne šanse za promjenu vlasti u Podgorici, ocijenjeno je iz Pravedne Crne Gore.

Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne, Rade Bojović, smatra da je koalicija Evropsko lice Podgorice (ELPG) školski primjer improvizatorskog, neiskrenog i rastrojenog političkog savezništva.

„Ovaj savez je već u zametku bio osuđen na propast, i ko to nije vidio slabo poznaje lidere i stranke koji su ga činili“, kazao je Bojović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, programska bliskost SDP-a i Pozitivne nije mogla neutralizovati njihovo ukupno djelovanje koje je, kako je naveo, ličilo na sve osim na ozbiljnu politiku.

„Koalicija skrivenih predizbornih namjera nije ispala samo izborni gubitnik, već je proizvela dodatno rasulo. Jer, osim što se radi o bivšoj koaliciji, ni njeni osnivači ne postoje u predizbornom obliku“, rekao je Bojović.

On je ocijenio da je SDP upao u krizu vođstva i da je ta partija diskreditovana, dok Pozitivna, kako je naveo, više ne postoji kao cjelina i pitanje je da li će moći preživjeti unutarstranački sukob.

„Sve u svemu, ove dvije stranke su uspjele da za kratko vrijeme iskompromituju državotvornu opozicionu alternativu, ojačaju položaj DPS-a i upropaste realne šanse za promjenu vlasti u Podgorici“, kazao je Bojović.

Takav savez, smatra on, nije mogla spasiti bilo koja nestranačka ličnost „pa ni u zadnji čas pridobijeni Dragan Bogojević“.

Bojović smatra i da je Bogojević najmanje odgovoran za raspad i kompromitaciju koalicije.

„Međutim, očigledno je da je nepromišljeno prihvatio ulogu pokrivača jednog neutemeljenog i mutnog savezništva. Vjerujem da bi, nakon svega, volio da je izbjegao učešće u ovom političkom vodvilju“, naveo je Bojović.

Komentarišući ponašanje opozicije tokom trajanja pregovora, on je ocijenio da je dobila pregršt negativnih poena.

Time je, smatra Bojović, omogućila DPSu da računa na produžetak svoje dominacije „i ponovo je oživjela više puta potvrđenu tezu da je od ove vlasti gora samo ova opozicija“.

„Pritom, sada je teza našla uporište u djelovanju stranaka koje su se pokušale igrati trećeg puta, iako za tako nešto nijesu imale ni lidersku odlučnost, niti unutrašnje jedinstvo, niti održivu političku strategiju“, kazao je Bojović.

On je ocijenio da je mogućnost da, ipak, dođe do formiranja manjinske uprave u Podgorici „politički sahranjena“.

„Usput, radilo se o besmislenom i nelegitimnom modelu koji je samo predstavljao bijeg od jedinog ispravnog rješenja“, smatra Bojović.

Prema njegovim riječima, SDP i Pozitivna, ukoliko su željeli da smijene DPS, imale su samo jedan pošten i legitiman izbor.

Riječ je, kako je pojasnio, o formiranju demokratske gradske vlasti sa ostatkom opozicije, i to na način koji će respektovati pojedinačnu snagu, ponuditi profesionalnu upravu i realan reformatorski program.

„Ali, od početka je bilo jasno da SDP svakodnevno izmišlja postizborne eksperimente, potajno se nadajući njihovoj propasti, dok se Pozitivna upetljala u političku komediju koja je samo ubrzala njen raspad“, kazao je Bojović.

Na pitanje kome bi novi izbori najviše, a kome najmanje odgovarali, on je odgovorio da su, nakon svega, ostale samo dvije mogućnosti i obje su u interesu DPSa-.

„Prva je da SDP još pričeka, i onda sa DPS-om formira novu gradsku upravu, a druga - da na jesen imamo nove izbore koji DPS-u pružaju realnu šansu da sa svojim satelitima osvoji apsolutnu većinu“, precizirao je Bojović.

On smatra da bi se, nakon izbora, politička scena suzila „jer su, sa ovakvom politikom i ovakvim vođstvom, SDP i Pozitivna suvišne i nepotrebne“.

„Budućnost traži hrabru, odgovornu i vizionarsku državotvornu, evroatlantsku i reformatorsku opoziciju, a takve, za sada, nema u okviru parlamentarne političke klase“, zaključio je Bojović.