Vujanović na komemoraciji povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata

Britanski princ Vilijam rekao je da će se pamtiti oni koji su dali živote za slobodu

57 pregleda7 komentar(a)
Filip Vujanović, Belgija, Foto: Predsjednik.me
04.08.2014. 18:28h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u Belgiji, gdje je na poziv kralja Filipa prisustvovao centralnoj komemoraciji povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Komemorativna ceremonija je organizovana u memorijalnom centru u Liježu.

Kako je saopštno iz kabineta predsjednika, ceremoniju je prisustvovao veliki broj predsjednika evropskih država i suverena, kao i visoki zvaničnici i predstavnici više od 80 država.

Svjetski lideri obilježili su danas 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i odali počast žrtvama, ukazujući na važnost pomirenja i obnove poslije velikih sukoba.

Francuski predsjednik Fransoa Oland kazao je da je Belgija pružila čvrst otpor, kada je bila napadnuta na početku u Prvog svjetskog rata i dodao da su smrtonosni dani nastupili kada su se u borbe uključili francuski i britanski vojnici.

Oland je podsjetio na velike žrtve, ali i na prijateljstvo bivših neprijatelja i obnovu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, s napomenom da ta lekcija i danas važi za sve, prenose agencije.

Princ Vilijam: Bili smo neprijatelji, a sada smo prijatelji i saveznici

Britanski princ Vilijam rekao je da će se pamtiti oni koji su dali živote za slobodu.

"Bili smo neprijatelji mnogo puta u posljednjem vijeku, a danas smo prijatelji i saveznici. Odajemo počast onima koji su dali živote za našu slobodu. Pamtićemo ih", rekao je u obraćanju evropskim liderima britanski princ Vilijam.

Njemačka je izvršila invaziju na neutralnu Belgiju 4. avgusta 1914. godine u okviru plana o napadu na Francusku.

Očekivalo se da rat neće trajati dugo, a borbe su, umjesto toga, potrajale četiri godine.

Poginulo je deset miliona vojnika, 20 miliona je ranjeno, a nastradali su i milioni civila dok su rušeni gradovi i propadale čitave imperije.