BP penzioneri traže da Žugić stopira nezakonito smanjenje penzija

Penzioneri su u zahtjevu ocijenili da su ugrožena njihova prava, koja su im zagarantovana Ustavom i zakonom

3 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
04.08.2014. 14:53h

Bjelopoljski penzioneri zatražili su od ministra finansija, Radoja Žugića da se stopira, kako su naveli, dalje nezakonito smanjenja penzija i vrati sve što je pezionerima posljednje tri godine umanjeno bez njihove saglasnosti. Iz nevladine organizacije (NVO) Euromost su saopštili da je za samo dva dana njihovoj kancelariji za borbu protiv korupcije podnijeto preko 500 zahtjeva penzionera upućenih Minstarstvu finansija. "Oni su u svojim zahtjevima koje smo danas proslijedili Ministarstvu i Fondu penzijskog invalidskog siguranja (PIO), kazali da niko bez njihovog odobrenja, a na osnovu odluke bilo koje nevladine organizacije ili saveza tih organizacija, ne može da umanjuje njihove penzije i da ta sredstva prosledjuje lokalnim nevladinim organizacijama, koje djeluju pod imenom udruženje penzionera", navodi se u saopštenju.

Iz Euromosta su saopštili da je za samo dva dana njihovoj kancelariji za borbu protiv korupcije podnijeto preko 500 zahtjeva penzionera upućenih Minstarstvu finansija
Penzioneri su u zahtjevu ocijenili da su ugrožena njihova prava, koja su im zagarantovana Ustavom i zakonom, jer se to čini bez njihove saglasnost. "Oni su naveli da penzije moraju cijele da se isplaćuju svim penzionerima u Crnoj Gori, pa da nakon isplate penzioneri sami odlučuju da li će učestvovati kao članovi bilo koje nevladine organizacije ili će dati svoj doprinos humanitiranim akcijama ili stambenim fondovima", dodaje se u saopštenju. Euromost će, kako su kazali njegovi predstavnici, sve zahtjeve koje u narednom periodu budu podnosili penzioneri preko te organizacije dostaviti osim Ministarstvu i Fondu PIO i skupštinskom Odboru za zdrastvo, rad i socijalno staranje, s obzirom na to da su već dostavljeni Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. “Od predsjednika tog skupštinskog tijela Aleksandra Damjanovića dobili smo odgovor u kojem je podržao našu argumentaciju, imajući u vidu korespodenciju sa odgovornima iz Fonda PIO. On smatra da se taj slučaj mora pravedno rješiti i da se sredstva koja su bez validne odluke oduzeta moraju vratiti, ili odlukom nadležnih organa ili po potrebi i sudskim putem”, rekli su iz Euromosta. Iz te NVO su objasnili da se ne radi samo o umanjivanju penzija penzionerima u Bijelom Polju i Podgorici, kako to, kako su naveli, želi da prikaže Fond PIO, već svim penzionerima u Crnoj Gori. “U to smo se uvjerili kroz zahtjeve penzionera koji su nam proslijeđeni iz Bara i Nikšća”, zaključuje se u saopštenju.