Mihailo: SPC urušava moral Crne Gore i širi međunacionalnu, vjersku i rasnu mržnju

"Diskvalifikacije, klevete, kletve i izricanje prokletstava je način mišljenja i postojanja SPC,“ stoji u saopštenju

0 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
03.08.2014. 15:27h

„Ilindanski sabor na Sinjajevini još jednom je potvrdio suštinu misije Srpske pravoslavne crkve (SPC) da svestrano i potpuno urušava Crnu Goru, njeno dostojanstvo i moral“, poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Mitropolit SPC Amfilohije Radović juče je na Sinjajevini kazao da je istraga poturica značajan istorijski događaj, ali i spomenuo sukob vjernika SPC i CPC ispred crkve Ružice 2004. godine.

U saopštenju CPC se navodi da su događaji kod crkve Ružice dio misije SPC-a koja „degradira hrišćanski dignitet, duhovnost i pravoslavni etos zasnovan na najvišim etičkim vrlinama, istovremeno robujući fetišima, porocima i najnižim materijalističkim i tjelesnim skarednostima i porivima. To nije čudno, pošto je poznato da su u SPC u Crnoj Gori i šire prisutni pedofilija, incest, homoseksualizam, pornografija i prostitucija.“

On optužuje SPC za izlive mržnje. „Falsifikatima istorijske prošlosti SPC kontinuirano erodira crnogorsku nacionalnu svijest. Njenim krivotvorenjima, i naknadnim domišljanjima i izmišljanjima istrage poturica, direktno širi međunacionalnu, vjersku i rasnu mržnju“, piše u saopštenju, u kojem se dodaje da ona često širi mitove zbog kojih se lakovjerni građani okreću jedne protiv drugih.

„Sve svetinje u Crnoj Gori, misijom SPC, obesvećene su i desakralizovane. Za SPC ništa van agresivnog svetosavlja nije sveto. Stalno se iz ideološkog arsenala SPC vrši manipulacijama i zloupotreba Kosova, kosovskog mita i velikosrpskih kultova“.

Mitropolit Mihailo ističe da se lažno tumače djela i poruke Svetog Petra Cetinjskog i Njegoša „koji se prikazuju zarobljenicima kosovskog mita i velikanima veliko-srpske agresije prema sopstvenom i drugim narodima Balkana. Diskvalifikacije, klevete, kletve i izricanje prokletstava je način mišljenja i postojanja SPC“.