Balša Brković večeras na Trgu pjesnika u Budvi

Za svoj prvi roman “Privatna galerija”, Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”

95 pregleda2 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
29.07.2014. 15:30h

Ambiciozan i dobro promišljen koncept ovogodišnjeg Književnog programa Grada teatra nastavlja se večeras u 21 sat gostovanjem Balše Brkovića na Trgu pjesnika, jednog od najozbiljnijih, najprovokativnijih i najdarovitijih crnogorskih autora ne samo ovdje, već i u regionu, koji je “ocijenjen” najboljim kritikama stručne književne javnosti i kao pjesnik, i kao prozaista, i kao romanopisac, i kao kritičar i esejističar.

Veliko poštovanje mnogobrojnih čitalaca na ovom prostoru Brković je stekao i kao kolumnista, koji u dnevniku “Vijesti” nastavlja najbolju tradiciju nekadašnjeg jugoslovenskog “maga” ovog žanra, Bogdana Tirnanića Tirketa.

Pred budvansku publiku Balša Brković ovog ljeta stiže sa novim romanom “Plaža Imelde Markos”, trećeg djela u najavljenom četvoroknjižju o Podgorici, njegovom rodnom gradu čiji duh i prilike savršeno poznaje. Radnja romana dešava se jedne podgoričke noći, tokom koje se susreću otpadnici od ustaljenog društvenog sistema, žrtve tranzicije. Povlašćenost pozicije otpadnika-žrtve, koja im omogućava uvid u pravila igre, ali i vjeru u sistem vrijednosti moguć samo ako je zasnovan na humanističkim načelima, idejno je, i naratološko, polazište zapleta ovog “noaroa”.

Brković je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je pet knjiga poezije - “Konji jedu breskve” (“Pegaz”, Beograd 1985), “Filip boje srebra” (CDNK, Podgorica 1991), “Rt Svete Marije” (“Aurora” Zagreb, 1993), “Contrapposto” (“Dignitas”, Cetinje 1998), i “Dvojenje” (DUKS, Podgorica 2001). Tu je i knjiga priča “Berlinski krug” (“Prosveta”, Beograd 2008). Za svoj prvi roman “Privatna galerija” (“Durieux”, Zagreb 2002), Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori, a roman je doživio četiri izdanja u preko 20.000 primjeraka, i preveden je u Češkoj, Sloveniji i Albaniji. Drugi roman, “Paranoja u Podgorici” (“Vijesti”, Podgorica) objavio je 2013.

Brković, za koga se smatra da svih ovih traumatičnih balkanskih godina sebe nije osporio nijednim profesionalnim ni ličnim gestom, i da je u svom javnom angažmanu uvijek branio onaj civilizacijski etički i moralni sistem vrijednosti, bavi se i istorijom i idejama anarhizma.

Na Trgu pjesnika u Budvi, večeras u 21 sat, sa Balšom Brkovićem, koji je i urednik Kulturne rubirke “Vijesti” (jedne od najcjenjenijih u regionu) i zamjenik glavnog urednika ovog uglednog crnogorskog lista, razgovaraće književna kritičarka Nina Smailagić.

Koncert ruskih virtuoza u crkvi Santa Marija

U crkvi Santa Marija, večeras u 22 sata, koncertom slavnih ruskih muzičara - violiniste Aleksandra Rudina, i pijaniste Alekseja Molčanova, nastavlja se Muzički program 28. Grada teatra. Rudin je dirigent i svjetski priznati violončelista, briljantni kamerni izvođač, laureat brojnih nagrada na prestižnim takmičenjima, profesor na Moskovskom konzervatorijumu, i jedan od najsjajnijih i najmarkantnijih umjetnika moderne ruske muzičke scene. Aleksej Molčanov afirmisan je kao izvanredni pijanista, a karijeru je gradio na evropskim i ovdašnjim scenama. Od 1995. živio je u Srbiji, 1999. doselio se u Crnu Goru, a od 2000. zaposlen je na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, gdje radi kao docent za predmet korepeticija.

Aleksandar Rudin i Aleksej Molčanov predstaviće se večeras budvanskoj publici kao duet.