CDT: Nijesu ispunjene obaveze o informisanju o pristupanju CG EU

MVPEI je, prema Akcionom planu, tokom maja i juna trebalo da formira Operativno tijelo

73 pregleda2 komentar(a)
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
28.07.2014. 16:53h

Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) nijesu u planiranom roku ispunili najvažnije obaveze iz Akcionog plana (AP) za sprovođenje strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, objavio je portal Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako se navodi, AP je usvojen u maju, a državne instucije su proteklih mjeseci organizovale više javnih tribina, obuka i promotivnih događaja čiji je cilj informisanje građana o procesu pristupanja Crne Gore EU.

MVPEI je, prema Akcionom planu, tokom maja i juna trebalo da formira Operativno tijelo kojim bi se unaprijedila interna komunikacija na nivou Vlade i državnih institucija, ali to još nije urađeno.

"U toku je procedura pred Vladinim komisijama, pa bi Vlada na narednoj sjednici trebalo da donese odluku o obrazovanju Operativnog tijela. Donošenjem ove odluke stvoriće se preduslovi za efikasno i blagovremeno sprovođenje komunikacione strategije", saopšteno je portalu CDT-a iz MVPEI.

U tom tijelu će biti predstavnici Vladinog biroa za odnose sa javnošću, ministarstava uključenih u sprovođenje komunikacione strategije, Skupštine, Zajednice opština i nevladinog sektora.

Operativno tijelo će početi rad u septembru, a AP-om je planirano organizovanje treninga za članove u periodu novembra i decembra.

Kako bi se utvrdile procedure i definisao protok informacija vezano za komuniciranje procesa pristupanja, AP-om je predviđeno da se tokom maja i juna donese Pravilnik o protoku informacija unutar Vlade.

MVPEI: Uskoro informacije o pregovaračkoj strukturi

Ipak, iz MVPEI je saopšteno da će taj dokument "Operativno tijelo razmatrati na prvoj konstitutivnoj sjednici", što bi značilo tek u septembru.

Tim planom predviđeno je i da se tokom juna i jula kreira baza podataka sa relevantnim informacijama za unutrašnju i vanjsku javnost.

Iz MVPEI tvrde da će baza biti funkcionala narednih dana i da će sadržati sve korisne informacije o pregovaračkoj strukturi i biti koristan alat za sve aktere procesa pristupanja Crne Gore EU.

Uporedo sa bazom, AP je predviđeno i pokretanje novog portala www.eu.me na kojem će, kako tvrde, biti sveobuhvatne informacije o procesu pristupanja Crne Gore EU.

U toku maj i juna MVPEI je, u skladu sa AP, trebalo da uspostavi tijelo za monitoring i kooordinaciju komunikacionih aktivnosti, kao i konsultativno tijelo koji bi najmanje jednom u šest mjeseci sprovodio evaluaciju.