Jasavić: DPS želi da zadrži posljednju liniju odbrane

Prema riječima Jasavić, mnoge privatizacije su bile sporne, a mnoga djela korupcije i kriminala na visokom nivou će se tek otkrivati

60 pregleda2 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
23.07.2014. 14:41h

Činjenica da je Vesna Medenica jedini kandidat za predsjednika Vrhovnog suda dokaz je da Demokratska partija socijalista (DPS) želi da zadrži posljednju liniju odbrane, ocijenila je poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić. Medenica je jedini prijavljeni kandidat na konkursu za predsjednika Vrhovnog suda, koji je zatvoren 19. jula. „To je dokaz da DPS želi da zadrži posljednju liniju odbrane od svih mogućih procesuiranja i pokretanja krivičnih postupaka protiv njenih funkcionera za otimanje i nezakonito arčenje narodne imovine i našeg zajedničkog bogatstva“, rekla je Jasavić agenciji MINA. Ona je kazala da se mora priznati da je Medenica postigla da pravosuđe bude efikasnije, da postupci kraće traju i da se presude mnogo brže donose ali se, kako je navela, može se slobodno reći da je unazadila rad crnogorskih sudova i da se u krucijalnim predmetima nije moglo doći do pravde.

Medenica je jedini prijavljeni kandidat na konkursu za predsjednika Vrhovnog suda, koji je zatvoren 19. jula
„Znači, sa stanovišta kvantiteta imamo zadovoljavajuće rezultate, a sa stanovišta kvaliteta imamo urnisanje pravde i postupaka utvrđivanja krivične odgovornosti za teška krivična djela“, ocijenila je Jasavić. Prema njenim riječima, mnoge privatizacije su bile sporne, a mnoga djela korupcije i kriminala na visokom nivou će se tek otkrivati. „A pravosuđe treba upravo da štiti te visoke funkcionere koji će doći pod lupu istražnih, a kasnije i pravosudnih organa“, dodala je Jasavić. Sve to, kako je navela, nije dobar znak za evropske integracije Crne Gore. „Sa činjenicom da smo imali poražavajuće presude u procesu utvrđivanja krivične odgovornosti za ratne zločine, Medenica se kandidovala kao uspješan izvršitelj naloga DPS-a, jer nijedan krivični postupak koji je vođen nije doveden do kraja na način kako to pravda zahtijeva“, kazala je Jasavić. Jasno je, smatra ona, da su se postupci za mnoga krivična djela, kao što su ubistva Slavoljuba Šćekića i Duška Jovanovića, završavali pod čudnim okolnostima, a za sve to vrijeme predsjednica Vrhovnog suda je bila Medenica. „Očigledno je da je ta konekcija DPS-a i pravosuđa sa ovom kandidaturom nastavljen, i čini mi se da će, sa Medenicom na čelu Vrhovnog suda, ta partija i njeni funkcioneri i dalje biti zaštićeni od bilo kakvog presuđivanja“, zaključila je Jasavić.