Su Kej Braun: SAD će nastaviti da podržavaju Crnu Goru

Ona je kazala da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru naročito u oblasti jačanja vladavine prava, kao preduslova razvoju demokratije i ekonomskom prosperitetu

7 komentar(a)
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
22.07.2014. 16:50h

Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju Crnu Goru u njenim naporima na ostvarivanju nacionalnih i spoljnopolitičkih interesa, i nastaviće to da čine i u budućem periodu, poručila je američka ambasadorka Su Kej Braun u razgovoru sa ministrom pravde Duškom Markovićem.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazala da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru naročito u oblasti jačanja vladavine prava, kao preduslova razvoju demokratije i ekonomskom prosperitetu.

Sastanku su prisustvovali i viši policijski savjetnik Džef Palmer i stalni pravni savjetnik u Ambasadi, Erik Larson.

„Marković je istakao da partnerski i prijateljski odnosi SAD i Crne Gore, koji se ogledaju ne samo na političkom već i na projektnom nivou, u mnogim oblastima važnim za vladavinu prava, direktno doprinose ispunjavanju obaveza naše zemlje na planu evropske i evroatlantske integracije“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, upoznao sagovornike sa aktivnostima na ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, u prvom redu, sa stvaranjem preduslova za uspješnu prevenciju i represiju korupcije i organizovanog kriminala, kao i sa dinamikom izrade legislative kojom će biti osnovani Agencija za borbu pritiv korupcije i Specijalno tužilaštvo.

„Kad je riječ o reformama u oblasti obavještajno-bezbjednosnog sektora, Marković je istakao da se mjere, čiji je cilj usvajanje i implementaciju standarda NATO alijanse, sprovode u predviđenim rokovima, osvnuvši se na plan osnivanja novih tijela shodno usvojenom Zakonu o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora“, navodi se u saopštenju.

Palmer je informisao Markovića o projektima u oblasti policijskog rada, naročito o aktivnostima koje se sprovode na pripremi pilot projekta uniformisane policije, čija je realizacija planirana za narednu godinu.

Larson je, kako se navodi, zahvalio na povjerenju ukazanom kroz implementaciju preporuka američke strane pri izradi zakona u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Sastanak je bio prilika da se najavi skoro potpisivanje Aneksa Sporazuma o sprovođenju zakona između crnogorske i vlade SAD, kojim bi se produžila implementacija Sporazuma za narednu godinu“, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Sporazum je inicijalno potpisan 8. jula 2011. godine, sa ciljem pružanja podrške crnogorskoj Vladi na planu sprječavanja i suzbijanja svih oblika kriminala.