Darko Šarić ide na poligraf

"Šarić će prvo biti poligrafski ispitan, a potom će u svojstvu građanina biti saslušan i na sve okolnosti o kojima je bilo riječi na prethodnom glavnom pretresu u Specijalnom sudu"

7 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: FoNet
16.07.2014. 07:38h

Darko Šarić biće danas ispitan na poligrafu, a potom i saslušan o događaju na Jelovoj gori, potvrdio je za list "Danas" Šarićev branilac Radoslav Baćović.

"Šarić će prvo biti poligrafski ispitan, a potom će u svojstvu građanina biti saslušan i na sve okolnosti o kojima je bilo riječi na prethodnom glavnom pretresu u Specijalnom sudu. Izjasniće se o događaju na Jelovoj gori, kao i o 7,2 miliona eura koje je pomenuo u sudnici", izjavio je advokat Baćović za "Danas".

Prema njegovim riječima, Šarića će pripadnici Uprave kriminalističke policije ispitati u prostorijama u sklopu Pritvorske jedinice u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici. Ispitivanju će prisustvovati Baćović kao branilac i predstavnici Tužilaštva za organizovani kriminal, a podrazumijeva se da će javnost biti isključena.

Šarić se dobrovoljno prijavio za poligrafsko ispitivanje.

Šarić je za sudskom govornicom u Specijalnom sudu 16. juna izjavio da je Rodoljub Milović, načelnik UKP, čovjek koga je u izjavama više puta označio nadimkom "general Papaja".

Prema Šarićevim riječima, general Papaja je zajedno sa zaštićenim svjedokom koga je nazvao "Mango“, režirao postupak protiv njega, uključujući i spornih 7,2 miliona eura, te sastanak na Jelovoj gori sa Draganom Dudićem Fricom "kome je nešto obećano".

Baćović je tada predložio sudu da od BIA zatraži "snimak" sastanka na Jelovoj gori.

Događaji su se potom ubrzali - 18. juna dnevna štampa počela je da objavljuje detalje sa sastanka na Jelovoj gori predstavnika BIA, Tužilaštva i Frica, iznoseći zaključak da su prethodni čelnici BIA prekršili zakon.

Prema navodima iz štampe, diskovi sa snimcima u BIA su nestali ili uništeni. Milović je 19. juna ispitan na poligrafu i prema saopštenju ministra policije Nebojše Stefanovića, položio je test.

Međutim, 20. juna, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, obraćanja naciji predsjednika Tomislava Nikolića, i zasijedanja Biroa za koordinaciju službama bezbjednosti, premijer Aleksandar Vučić je objavio da je Milović smijenjen.

Smijenjena su još četvorica načelnika policijskih uprava, kojima se, kao i Miloviću, premijer zahvalio na dosadašnjem doprinosu u borbi protiv kriminala i korupcije.

Potom je 23. juna objavljeno da je svjedok-saradnik protiv zemunskog klana Ljubiša Buha Čume pozvan u policiju u Novom Beogradu, te da je odbio poligrafsko ispitivanje, rekavši navodno da se "nije prepoznao" u Šarićevom iskazu.