Predstava "Amadeus" premijerno na Grad teatru Budva

Poznata priča fokusira odnos dvojice kompozitora koji su živjeli i stvarali sredinom XVIII vijeka

55 pregleda2 komentar(a)
predstava Amadeus Grad teatar, Foto: M. Ćetković
09.07.2014. 17:43h

Prvi novi projekat 28. Grada teatra, koji će festivalska publika premijerno vidjeti 10. jula na sceni Svetog Stefana je “Amadeus“, po danas već kultnoj drami Pitera Šafera, u režiji Dore Ruždjak-Podolski, koprodukcija sa GDK “Gavela iz Zagreba“ i Hartefakt fondom iz Beograda.

Poznata priča koja fokusira odnos dvojice kompozitora koji su živjeli i stvarali sredinom XVIII vijeka - genijalnog Volfganga Amadeusa Mocarta i Antonija Salijerija (po Šaferovom tekstu njegovog obožavaoca i najvećeg neprijtelja), okupila je autorsku i glumačku ekipu u kojoj su, pored rediteljke, dramaturg Dubravko Mihanović, scenograf Stefano Katunar, kostimograf Marita Ćopo, saradnica za scenski pokret Maja Marjančić, a kao autor za izbor i obradu muzike potpisan je Ivan Skender.

U ulozi Salijerija vidjećemo Enesa Vejzovića, kao Mocarta Flipa Križana, njegovu suprugu Konstancu Veber igra Nataša Janjić, a tu su i Franjo Dijak, Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš, “Povjetarci“ (donosioci vijesti, ogovaranja, glasina) su Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović, Natalija Đorđević, a maestro je Vjekoslav Babić.

Po riječima Dore Ruždjak-Podolski, inače već dobre poznanice festivala Grad teatar i njegove publike (kao selektor Dubrovačkih ljetnjih igara gostovala je prije dvije godine), sam odabir “Amadeusa“ za inscenaciju, zbog čitave “biografije“ ove drame, prije svega filma Miloša Formana koji je osvojio čak osam Oskara, unaprijed je obavezujući.

Najtraženiju glumicu u regionu, Natašu Janjić, publika će vidjeti u ulozi Konstance Veber
"Drago mi je da sam ovdje, i velika mi je čast što imam priliku da radim na festivalu kao što je Grad teatar, jer uvijek treba proširiti svoja iskustva. Scena na Svetom Stefanu vrlo je nadahnuta, čim sam je prvi put vidjela odmah sam osjetila da je odlično mjesto za našu predstavu koja počiva na tom izuzetno zahtjevnom tekstu Pitera Šafera. On je doživio mnogo inscenacija, plus taj film Miloša Formana, i svako ko dolazi iza njega, nije mu lako, to je veliko breme. Ono što je prednost teatra to je izvlačenje onog najboljeg iz sadašnjeg trenutka, iz konstelacije energija i zajedničkog konstruktivnog rada, i ja sam u ovom slučaju zaista radila iz ovog predivnog glumačkog ansambla. “Amadeus“ je, zapravo, neobičan za dramsko pismo i za dramaturgiju koju bi reditelj mogao uspješno i prezentno prenijeti na scenu, međutim, smatram da smo uspjeli napraviti predstavu u kojoj se nizom ponekad nježnih, ponekad ekspresivnih pretapanja dobila cjelina u kojoj je ispričana ova vječna priča o borbi umjetnika u odnosu na krutu stvarnost, i krute društevene i političke okolnosti. Zahvalila bih se koproducentima na susretljivosti i budvanskom nebu da nas prati do same završnice", rekla je Dora Ruždjak- Podolski, hrvatska rediteljka koja je tokom karijere potpisala oko pedeset predstava i opera.

Glumac Enes Vejzović, koji će tumačiti Salijerija, podsjetio je da istorijske činjenice ne govore o tome da je on zaista bio neprijatelj Mocarta.

"Kao neko ko je u ovoj predstavi njegov “advokat“, moram da kažem da je zbog Šaferove drame u kojoj Salijeri na kraju i otruje Mocarta, prije toga Puškinove, i Formanovog filma iz 1984, Salijeri danas paradigma za čovjeka koji je osrednjih mogućnosti, i veliki neprijatelj darovitih ljudi. Iz Mocartove autentične zaostavštine se, međutim, može vidjeti da ovaj prokaženi Italijan, kompozitor na bečkom dvoru, nije bio bolesno ljubomoran na mladog genija, već ga je podržavao, i da mu je nanesena velika nepravda. Ali, publika će, naravno, vidjeti tu poznatu verziju priče", istakao je Vejzović.

Jednu od najzaposlenijih glumica u regionu, Natašu Janjić, publika će vidjeti u ulozi Konstance Veber.

"Istorijske činjenice u poređenju sa dramskim tekstom drugačije govore i o tom odnosu Mocarta i njegove žene Konstance. Pitanje da li je ona njega napustila, pa se više nikada nije vratila, čak nije došla ni na njegovu sahranu, dugo me je mučilo. U predstavi, ona će se vratiti pred kraj njegovog života, i sačuvati sva njegova djela koja će tokom vremena doći i do nas", kazala je glumica.

Sonja Kovačić, v.d. direktorka “Gavele “, izjavila je da je “Amadeus“ nakon “Kaligule“, u režiji Tomaža Pandura iz 2008. godine, druga koprodukcija zagrebačkog GDK i Grada teatra.

"U čitavom regionu sve je manje para za kazalište i za kulturu uopšte, i koprodukcije su zaista naša budućnost, ono na čemu moramo raditi da bi kazališna umjetnost opstala", rekla je Sonja Kovačić, ističući da se raduje ovoj novoj dobroj saradnji sa festivalom Grad teatar.

Regionalne koprodukcije više nisu kuriozitet i nisu na nivou “incidenta”

Direktor Grada teatra Merin Smailagić podsjetio je da je novi projekat 61. korpodukcija u 28–godišnjoj istoriji budvanskog festivala.

"Saradnja sa “Gavelom “ je logični potez nakon prethodnih dobrih iskustava koje smo imali u saradnji, i srećan sam zbog toga. Posebno mi je drago zbog saradnje sa rediteljkom Dorom Ruždjak–Podolski, koja je kao selektor Dubrovačkih ljetnjih igara obnovila saradnju naša dva festivala nakon pauze od više od dvije decenije – oni su ovdje bili sa predstavom “Kate Kapuralica“ u režiji Daria Harjačeka , a mi smo na Igrama gostovali sa “B ožanstvenom komedijom“ u koreografiji Edvarda Kluga, i to je bila i prva predstava iz crnogorske produkcije koja je gostovala u Dubrovniku", istakao je Smailagić.

Selektor Dramskog programa Grada teatra Boris Miškov i ć izjavio je da bi bilo lako reći da je “povod“ za “Amadeusa“ činjenica što je Formanov film u bivšoj Jugoslaviji distribuirao upravo budvanski “Zeta film“, ali da to nije baš sasvim tako.

"Dogovor sa Sonjom Kovačić došao je slučajno, nakon prošlogodišnjeg gostovanja “Gavele“ na Gradu teatru, ali mene najviše raduje činjenica što regionalne koprodukcije više nisu kuriozitet, i nisu na nivou “incidenta“, nego da je ovakva saradnja prosto normalna i lijepa, i na radost svih nas – da ovi prostori, bez neke velike pompe, sarađuju jedni sa drugim", istakao je Mišković.