Radio za SAD: Špijun i u njemačkoj vojsci

Početkom ove sedmice su iz Vašingtona stigli prvi signali da Amerika želi da prizna svoje učešće u angažmanu njemačkog špijuna

0 komentar(a)
špijun, špijuniranje, Foto: Shutterstock
09.07.2014. 13:51h

Savezno državno tužilaštvo Njemačke potvrdilo je da se vodi istraga protiv još jedne osobe osumnjičene za špijunažu za SAD.

Savezno državno tužilaštvo Njemačke potvrdilo je danas medijske izvještaje "Zidojče cajtunga", NDR i WDR o tome da se protiv još jedne osobe, osumnjičene za špijunažu u korist SAD, vodi istraga, a mediji navode da je osumnjičeni špijun, najvjerovatnije, radio u vojnoj oblasti.

Savezna Kriminalistička služba (BKA) potvrdila je magazinu "Špigl" da su ljudi BKA i Saveznog državnog tužilaštva pretražili stambene i poslovne prostorije osumnjičenog u regionu Berlina, a mediji saznanju da je, izgleda, osumnjičena osoba radila u ministarstvu odbrane u Berlinu.

Novi slučaj američke špijunaže u Njemačkoj uznemirio je Bundestag, prenose njemački mediji, koji javljaju da je za danas zakazana jedna posebna sjednica parlamentarnog tijela za kontrolu obavještajnih službi.

U toku prijepodneva, "Špigl" je objavio da je šef američke obavještajne službe CIA Džon Brenan, zbog američke špijunske afere u Njemačkoj obavještajnoj službi (BND), stupio u kontakt sa Kancelarskom službom u Berlinu, kako bi se štete, nastale iz te afere, ograničile.

Šef CIA telefonirao je kontaktirao sa koordinatorom Kancelarske službe za rad tajnih službi Klaus-Peter Fričeom, kako bi se štete afere ograničile, a o sadržaju tog razgovora ćute obje strane, piše "Špigl".

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert, koji je s kancelarom Angelom Merkel bio na putu u Kini, nije danas želio to da komentariše, a kako navodi njemački magazin, ni u Kancelarskoj službi niko to ne želi da komentariše.

Portparol američke službe CIA je njemačkom nedeljniku u onlajn izdanju danas rekao da ni američka strana to neće komentarisati.

"Špigl" piše da je jedan portparol američkog predsjednika Baraka Obame potvrdio da postoje "prvi kontakti na nivou sigurnosnih službi i diplomatije", kako bi se problemi između Vašingtona i Berlina riješili.

U cijeloj aferi američkog prisluškivanja, u kojoj prema indicijama ni Merkelova nije pošteđena, a koja duže vremena opterećuje njemačko-američke odnose, stiglo je prošle sedmice još jedno saznanje da je jedan agent BND radio za Ameriku i da je, prema medijskim izvještajima, navodno, liferovao Amerikancima 218 tajnih dokumenata BND za 25.000 eura.

Njemačko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je krajem prošle sedmice američkog ambasadora Džona Emersona na razgovor, a šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer pokazao je, navode mediji, ljutnju zbog špijunske afere u BND.

Početkom ove sedmice su iz Vašingtona, prenose njemački mediji, stigli prvi signali da Amerika želi da prizna svoje učešće u angažmanu njemačkog špijuna.