Komplikovana zdravstvena zaštita: Brdo papira pa tek onda na put

Crna Gora sporazume o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti ima sa Srbijom, BiH, Hrvatskom, Makedonijom, Austrijom, Njemačkom...

55 pregleda2 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Luka Zeković
08.07.2014. 17:08h

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore ima sporazume o socijalnom osiguranju sa 13 država, koji omogućava osiguranicima pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu prilikom boravka u tim državama.

Ukoliko građani ne žele da dodatno plaćaju polisu osiguranja dok borave u inostranstvu, oni i bez nje mogu da ostvare urgentnu zdravstvenu zaštitu u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Italiji i Francuskoj.

Sa tim državama Crna Gora ima sporazume, koji važe po principu reciprociteta, pa ista prava imaju i osiguranici iz tih država kada dođu da ljetuju u Crnu Goru.

Ipak, da bi dobili pomoć potrebno je da ispune mnoštvo administrativnih zahtjeva u vidu dobijanja posebnih potvrda od domaćeg i inostranog fonda zdravstva, za koje osiguranici često i ne znaju.

Podgoričan, koji je želio da ostane anoniman, požalio se “Vijestima” da je krajem juna imao problem prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite u Srbiji, upravo jer nije znao da treba da pribavi dokumentaciju prije odlaska.

“Imao sam povredu glave i otišao u Urgentni centar u Beogradu, gdje je ljekar posumnjao na potres mozga. Uradili su mi skener, rendgen, dva specijalistička pregleda i dva dana sam bio u bolnici. Ljekar mi je odmah rekao da ću morati sve da platim, jer nemam potrebnu potvrdu”, kazao je on.

Račun za liječenje bio je skoro 500 eura, a iako je njegovoj porodici nezvanično u Fondu rečeno da ima pravo na refundaciju, kasnije su ga odbili.

Osiguranik prilikom odlaska u neku od država sa kojom imamo potpisan sporazum, od Fonda zdarvstva treba da dobije potvrdu, a prije toga Fondu da dostavi potvrdu izabranog doktora da osigurano lice nije bolovalo od akutne ili hronične bolesti u posljednjih dvanaest mjeseci, nalaz urina, potvrdu izabranog stomatologa o stanju zuba...

Tek kada komisija Fonda ocijeni svu dokumentaciju, izdaje potvrdu i tada osiguranik može da krene na put. Međutim, tu nije gotova procedura, jer osiguranik treba da se javi područnoj jedinici stranog Fonda, koji izdaje novu potvrdu, koja je i konačni dokument za dobijanje zdravstvene njege.

Što se tiče stranaca iz 13 država u Crnoj Gori, ukoliko ne posjeduje potvrdu njihovog fonda, javne zdravstvene ustanove su dužne da preko našeg fonda zatraže od inostranog fonda naknadno izdavanje i slanje tog dokumenta.

“Ako se i naknadnim putem ne obezbijedi potvrda, javne zdravstvene ustanove imaju pravo da izvrše neposrednu naplatu pruženih zdravstvenih usluga od osiguranika", kažu u Fondu.

Crnogorci vole Grčku i Italiju

Najveće interesovanje ove sezone građani Crne Gore su pokazali za odlazak na ljetovane u Grčku, Italiju i Španiju. Od ovih zemalja sporazum imamo samo sa Italijom.

Prema informacijama iz turističkih agencija Crnogorci će ići i u Egipat i Tursku.

"Tradicionalno je veliko interesovanje za Grčku, što zbog blizine, što zbog pristupačnosti cijena, dok postoji zainteresovanost i za Španiju i Italiju", kazao je Milan Koprivica iz turističke agencije "Galileo".

U agenciji "Eastwest Voyage" kažu da osim za Grčku, kod njih se dobro prodaju i aranžmani u Egiptu i Turskoj, sa polaskom iz Beograda.