Jasavić: Pozitivna neće biti čamac za spasavanje DPS-a

"Suština je da Pozitivna neće koaliciju sa DPS-om, a očigledno da SDP sa insistiranjem da razgovara isključivo sa DPS-om želi tu koaliciju"

100 pregleda139 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
03.07.2014. 17:37h

Pregovarački timovi Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore nijesu uspjeli da naprave pomak u pregovorima jer se ne mogu dogovoriti da li prvo sa DPS-om ili sa opozicijom da počnu pregovore o formiranju vlasti u Podgorici.

Poslanik SDP-a Damir Šehović rekao je da će ta partija držeći se principa u pregovorima o formiranju vlasti u Glavnom gradu razgovarati prvo sa onima koji su osvojili najviše mandata na izborima.

Gostujući u dnevniku TV Vijesti poslanica Pozitivne Azra Jasavić je kazala da su građani Podgorice tražili promjene.

"I glasali za promjene, 53 je više od 47 odsto. To podrazumijeva da je logičan redosled poteza da prvo razgovaramo sa opozicijom i da sa njima napravimo aranžman oko vlasti u Podgorici. Jer to je volja birača Podgorice. Svaki drugi aranžman predstavlja i može predstavljati izbornu prevaru volje građana", rekla je Jasavić.

Upitana da ukoliko se ne postigne koalicija sa opozicijom, da li je moguće da dođe do raskida koalicije "Evropsko lice Podgorice", Jasavić je kazala da je sasvim moguće da dođe do raskida koalicije SDP i Pozitivne.

"Osnovni cilj koalicije je bila demokratska smjena vlasti, a ne spasavanje Demokratske partije socijalista. Mi iz Pozitivne Crne Gore nećemo biti čamac za spasavanje DPS-a, i ne želimo da na taj način dovedemo naše birače u poziciju da se osjećaju prevarenim i izdanim od Pozitivne".

  • Hoćete da kažete da SDP insistiranjem da razgovara sa DPS-om pokušava da spasi tu partiju u Podgorici.

"Suština je da Pozitivna neće koaliciju sa DPS-om, a očigledno da SDP sa insistiranjem da razgovara isključivo sa DPS-om želi tu koaliciju, što je za nas neprihvatljivo", rekla je Jasavić.

  • Da li je u Pozitivnoj i ranije trebalo razmišljati o ovakvom epilogu, ako se zna da je lider SDP-a Ranko Krivokapić još u kampanji govorio da prvo treba razgovarati sa najjačim.

"SDP je na lokalnom nivou bila opoziciona partija. Mi smo tokom kampanje slali jasne opozicione poruke. Ono što je izgovarao Krivokapić je njegov lični stav i nikada ga nije usaglašavao sa kolegama iz Pozitivne, a ako hoćemo i njegovom logikom da razmišljamo, onda znamo da jesmo u pravu kada tražimo da razgovaramo sa najjačim, a najjači su oni koji su dobili 53 odsto podrške građana Podgorice. To znači da opozicija ima 53 odsto na lokalnom nivou. Ne smijemo se igrati sa izbornom voljom građana Podgorice".

Jasavić nije isključila mogućnost ponavljanja izbora u Podgorici.

"Ne isključujemo nijednu mogućnost. Sve je moguće, samo što treba da znamo da je odgovornost na nama da ispoštujemo one koji su htjeli promjene u Crnoj Gori. Promjena mora biti jer građani hoće da DPS ne bude u vlasti, jer sa njom promjena nema, sa njom nema vladavine prava, sa njom imamo političku korupciju koju su oni proizveli. Ne zaboravimo da su upravo aktivisti te partija napadali fizički naše odbornike i sa takvima sigurno nećemo ići u koaliciju".

Krajnji termin do kada se mogu voditi pregovori o formiranju vlasti su do 25. jula.

"Imamo 60 dana od izbora. Ali mi očekujemo da će se ovo brzo završiti i da će građani imati opoziciono jedinstvo, jer je SDP bila opoziciona partija na lokalnom nivou. Zato smo i ušli u koaliciju sa njom. Vjerujemo da će gradski odbor SDP-a biti svjestan te odgovornosti i da će donijweti odluku u pravcu da se prvo pregovara sa opozicijom i da se postigne dogovor sa opozicionim strankama. To je nova Crna Gora koju moramo stvarati svi zajedničkim snagama ", rekla je Jasavić.