Otkrivena supernamirnica koja čuva naše srce

79 pregleda7 komentar(a)
lukuma, Foto: Shutterstock
31.08.2018. 09:14h

Lukuma, slatka voćka sa područja Anda, ima izuzetne zdravstvene koristi po ljudsko zdravlje zbog čega je postala jedna od najpopularnijih namirnica među ljubiteljima zdrave ishrane.

Lukuma, egzotično voće koje raste u dolinama Perua od davnina je pomagalo u liječenju mnogih bolesti, a poznato je da je u svojoj ishrani koristilo pleme Inka.

Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala lukuma je postala jedna od popularnih namirnica. Iako je riječ o voćki, lukuma se uglavnom koristi u vidu praškaste supstance a možete je naći u bolje snabdjevenim radnjama zdrave hrane širom svijeta.

Šta je lukuma?

U svom prirodnom obliku lukuma veoma liči na avokado ili mango sa zelenom korom. Kada se isječe voćla i razdvoje se njeni djelovi, pronaćićete zlatno-žutu smjesu koja ima divan ukus, poput kremaste karamele. Tekstura nije mekana i sočna, već suva, zbog čega je Pruanci dodaju u smuti napitke, sladolede i druge slatkiše.

Koliko je zdrava?

Egzotična voćla datira od davnina, a pleme Inka je ovo žuto voće uvrstilo ovu namirnicu kao glavni deo ishrane. Često za lukumu možete čuti da je bila "zlato Inka", a u to vreme smatrana je voćem koje povećava plodnost. Kao što se očekuje, ova voćka je bogata vitaminima i mineralima, poput beta karotena, gvožđa, cinka, B3 vitamina, kalcijuma i proteina. Takođe se smatra anti-ejdž hranom, kao i voćem koje čuva naše srce. Lakuma se obično koristi u vidu praha, a ređe se konzumira svježa upravo jer je teže naći.

Kako Peruanci jedu lukumu?

Mnogi sladoledi u Peruu sadrže lukumu. Savršeno se slaže sa čokoladom, a može se dodavati i u smutije, prenosi B92.