Tajni pregovori: Vlada i A2A još bez dogovora o dugu i ugovoru

Odugovlače naplatu poreskog duga EPCG od 45 miliona, ne fermaju parlament, a dogovaraju se i o uslovima saradnje nakon 2014.

54 pregleda6 komentar(a)
Prva Banka, EPCG, A2A, Foto: Arhiva "Vijesti"
02.07.2014. 09:06h

Pregovori predstavnika Vlade i italijanske kompanije A2A o sudbini Elektroprivrede (EPCG) nastavljeni su juče u Podgorici, ali još nema dogovora o načinu na koji bi nastavili saradnju nakon što Italijanima krajem godine istekne ugovor o upravljanju crnogorskim energetskim preduzećem.

Iako iz Vlade nezvanično tvrde da će poreski dug EPCG od preostalih oko 45 miliona eura biti naplaćen povećanjem udjela države sa 55 na oko 57 odsto, njihovi partneri iz Italije to odugovlače jer su računali da će se ispuniti neformalno obećanje iz Vlade o otpisu tog dugovanja.

To je obaveza iz Zakona o budžetu Crne Gore, koji Vlada Mila Đukanovića ne poštuju i kasni tri mjeseca sa pretvaranjem duga u akcije države. Zakonodavna vlast na to žmuri.

Oko deset miliona eura duga energetske kompanije, koja poreze nije plaćala dok Kombinat aluminijuma nije plaćao račune za struju, prebijeno je dugovanjem državnih insitucija
“Vijesti” saznaju da je na sastanku bilo riječi i o pripremi Skupštine akcionara koja bi, nakon tri odlaganja, trebalo da se održi 17. jula, a iz Vlade nezvanično tvrde da će zakon biti poštovan. U italijanskoj delegaciji je bio član Odbora direktora EPCG Mauro Miljo sa kolegama. Crnogorski pregovarači su ministar ekonomije Vladimir Kavarić, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i predsjednik Odbora direktora većinski držav n e EPCG Srđan Kovačević. Saopštenje o pregovorima nije poslato medijima.

Oko deset miliona eura duga energetske kompanije, koja poreze nije plaćala dok Kombinat aluminijuma nije plaćao račune za struju, prebijeno je dugovanjem državnih insitucija.

Kada država preko 45 miliona eura dobije dodatnih dva odsto akcija u kompaniji, A2A udio će da padne sa 43,7 na 41,7 odsto. To je trebalo da bude završeno do kraja marta ove godine, prema amandmanu SDP-a koji je prihvatila Vlada. Iz Ministarstva finansija je pominjana prinudna naplata poreskog duga, ali ni od toga još ništa.

Pregovori države i A2A se već više mjeseci odvijaju iza zatvorenih vrata. Ni iz Ministarstva ekonomije, ni iz Lazovićevog kabineta zvanično ne otkrivaju šta su uspjeli do sada da se dogovore.

“Strateški partneri su u konstantnoj komunikaciji sa ciljem postizanja dogovora o pitanjima značajnim za dalji rad. O ishodu razgovora javnost će biti pravovremeno informisana”, jedino je što je odgovoreno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

“Vijesti” su pitale u kojoj su fazi pregovori sa manjinskim akcionarom EPCG, da li su nakon više održanih sastanaka, predstavnici A2A saopštili koji su uslovi za ostanak i produženje ugovora o upravljanju i da li je država spremna da im izađe u susret. Upitani su i da li je Vlada analizirala dosadašnji učinak A2A u EPCG i koji su zaključci te analize.

Nije objašnjeno ni koje obaveze iz ugovora je A2A ispunila i da li ih to preporučuje za nastavak saradnje, kao ni da li će Italijani dobiti dozvoli da prodaju svoj udio. Tu mogućnost je i zvanično najavio nedavno smijenjeni generalni direktor A2A Renato Ravaneli. Prema informacijama “Vijesti”, Italijani nijesu sada za investiranje u drugi blok termoelektrane, što je Vladi važno, i zato traže kupca za njihov akcijski udio, a konačan stav će imati u oktobru za kada je zakazana Skupština akcionara A2A.

Problem je predstavljao i predlog Vlade po zahtjevu nikšićkog Uniproma za dalje snabdijevanje KAP-a strujom po traženih 38 eura po megavat-satu. Kupac KAP-a tvrdi da traži snabdjevače mimo EPCG.

Partner Vlade koji se ne može pohvaliti investicijama u EPCG

Da je A2A poštovala odredbe ugovora, stekla bi pravo da dođe do većinskog vlasništva u EPCG. Od toga su Italijani odustali ljeta 2011. godine, potpisivanjem memoranduma o saradnji koji je trebalo da postane aneks ugovora, do čega nije došl o. Oni su dionice EPCG kupovali 2009. po 8,4 eura po akciji, a dokapitalizacija i kupovina dijela državnih akcija ih je ko štala ukupno 192 miliona eura. Kompletan udio od 43,7 odsto, gdje su uračunate i akcije privatizacionih fondova i malih akcionara, platili su oko 420 miliona.

Partner Vlade se ne može pohvaliti krupnim investicijama u EPCG. Najveći dio novca od dokapitalizacije su ostavili da obrće Prva banka, čiji je i EPCG vlasnik, a koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović. Iz A2A su tvrdili da im se više isplati to, nego da investiraju, ocjenjujući da je kroz cijene struje "nedovoljan povrat na ulaganja".

I kada je povrat povećan kroz poskupljenje struje, samo su ubrzali ugradnju pametnih brojila za la kša isključenja neplatiša.