Nigerija: Uhapšen jedan od glavnih obavještajaca Boko Harama

"Jari je bio biznismen koji je aktivno učestvovao u otmici učenica u sjevernom gradu Čiboku", kaže se u saopštenju ministarstva odbrane koje prenosi BBC

0 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Reuters
01.07.2014. 09:25h

Nigerijska vojska upala je u obavještajnu ćeliju islamističke grupe Boko Haram, osumnjičenu da je povezana sa otmicom 200 devojčica, a lidera ćelije uhapsila.

U saopštenju nigerijske vojske navedeno je da je lider ćelije Babudži Jari uhapšen i ističe se da je upravo on bio "aktivno uključen u otmicu devojčica, kao i u ubistvo tradicionalnog lidera, emira iz Gvoze".

"Jari je bio biznismen koji je aktivno učestvovao u otmici učenica u sjevernom gradu Čiboku", kaže se u saopštenju ministarstva odbrane koje prenosi BBC.

Navedeno je i da Jari prikrivao špijuniranje za ekstremiste radom u jednoj civilnoj grupi koja se sama organizovala kako bi se odbranila od pripadnika islamističke organizacije Boko Haram.

On je osumnjičen i da je "koordinirao izvođenjem nekoliko smrtonosnih napada u glavnom gradu države Borno, Maiduguriju".

Vojska je saopštila i da je uhapšena i jedna žena u ćeliji.

Tvrdnje nigerijske vojske za sada nije moguće nezavisno provjeriti, navodi BBC.

Više od 2.000 ljudi je ubijeno od početka godine u napadima za koje Boko Haram snosi odgovornost.

Ekstremisti te islamističke organizacije oteli su 14. aprila više od 200 djevojčica iz škole u državi Borno, a najveći broj otetih se i dalje smatra nestalim.

Grupa je u više navrata upozorila da neće osloboditi djevojčice dok vlasti u Abudži ne budu oslobodile sve zatvorene ekstremiste.

Vlasti tvrde da znaju gdje se otete učenice nalaze, ali smatraju da bi pokušaji njihovog oslobađanja mogli da dovedu do toga da one budu ubijene.

Nigerijci oštro kritikuju vojsku zato što smatraju da ih snage bezbjednosti ne štite, već moraju sami da se brane od napada Boko Harama, koji se bori za formiranje islamske države.