Nijedna američka država ne smije da zabrani gej brakove

Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualaca na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije

4 komentar(a)
Gej brak, Foto: Shutterstock
25.06.2014. 19:00h

Američki savezni Apelacioni sud saopštio je danas da nijedna savezna država u SAD ne može da spriječi homoseksualni brak.

Tročlano sudsko vijeće Apelacionog suda navelo je da je država Juta, koja je u decembru zabranila sklapanje homoseksualnih brakova, prekršila američki Ustav.

Vijeće je potvrdilo raniju odluku nižeg suda koji je poništio zabranu u Juti. Država Juta ima pravo da uloži žalbu na odluku.

Apelacioni sud se još nije izjasnio o istoj zabrani u drugoj američkoj državi Oklahomi.

Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualaca na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije.

Međutim, homoseksualni brak je zabranjen u 30-ak američkih država.

Najkonzervativnija je Arizona, koja je nedavno donijela zakon koji dozvoljava trgovcima i hotelijerima da odbiju da usluže homoseksualne parove. Pristalice tog zakona su ga nazvali "Nema torte za homoseksualce".

Republikanci, koji čine većinu u Arizoni, naveli su da su donijeli zakon zabrinuti za trgovce-protivnike homoseksualnog braka.

Oni su naveli primjer iz susjedne države Novi Meksiko, gdje je fotograf Ilejn Hagenin odbila da slika vjenčanje dvije lezbijke, pa je tužena sudu zbog diskriminacije.