Đukanović: Da se oglasi Ćalović

"Zaista je licemjerno danas govoriti o problemu Informera. Ono o čemu bismo morali da govorimo jeste o stanju profesionalnosti medija u Crnoj Gori generalno"

0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
25.06.2014. 15:46h

Premijer Milo Đukanović je, komentarišući pisanje Informera o direktorici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanji Ćalović kazao da dijeli ocjene jednog dijela javnosti koje se, kako je kazao, možda nisu dovoljno čule u "zaglušujućoj galami koja se podiže o izvjesno licemjernom stavu najagresivnijeg dijela crnogorske javnosti na ovu i mnoge druge teme".

"Zaista je licemjerno danas govoriti o problemu Informera. Ono o čemu bismo morali da govorimo jeste o stanju profesionalnosti medija u Crnoj Gori generalno, jer nije Informer pao sa neke druge planete nego je naišao na plodno tle koje su prethodno stvarali neki drugi informeri, koje iz dnevnopolitičkih razloga nismo željeli da prepoznamo sve do sada dok se nije dogodila tema koja nam se ne dopada, e tako se ne može baviti ozbiljnim problemima" rekao je Đukanović i dodao da se slaže se da ima potreb egovoriti o tome da li su stvorene sve institucionalne pretpostavke za punu slobodu štampe u Crnoj Gori.

"I jednako tako da li štampa te i uslove koje treba poboljšati koristi na način da profesionalno odgovori svojim obavezama" rekao je on.

Premijer je pozvao Ćalović i nadležne državne organe da se izjasne povodom pisanja Informera. "Smatram da je do kraja licemjerno podizati galamu o tome da je kriv određeni medij prije nego što se bilo ko, potencijalno oštećena osoba ili nadležni državni organi oglase o tome je li u pitanju falsifikat ili nije. Ja sam bio veoma često predmet napada od strane medija brutalnim falsifikatima, ali sam se svaki put oglasio i kazao da to nije istina i preduzimao mjere, političke i druge koje su mi stajale na raspolaganju. Ni do danas nismo čuli takvu izjavu od strane osobe o kojoj je riječ i nijesmo čuli nijednu reakciju nadležnog državnog organa" rekao je Đukanović.

On je naveo da bi trebalo da pokažemo potreban stepen državne i društvene odgovornosti, da zaista odgovorimo na incident koji je, kao je naveo, mnogo više od incidenta. "Koji upućuje na izvjesnu patologiju u crnogorskom društvu, ali morali bi krenuti od incidenta koji se dogodio i pokušati da odgovorimo je li u pitanju falsifikat i ko je odgovoran za falsifikat ili nije u pitanju falsifikat, a očemu je onda riječ" rekao je premijer.

Na pitanje kako kometariše prijetnje upućene glavnom uredniku Informera, premijer je kazao da ih ne doživljava ozbiljno. "Ja sam ubijeđen da onaj ko želi da naudi on to ne najavljuje putem medija. Uz to, ubijeđen sam da svako, pa čak i ko razmišlja o tome, jako dobro zna da se to sve manje isplati u Crnoj Gori" rekao je on i dodao da Crna Gora izgrađuje svoje institucije.

"Do juče se moglo dogoditi da neko na štetu medija ili nekog drugog može počiniti krivično djelo, sa sigurnošću ili smanjenjom opasnošću da bude otkriven. Mislim da ono što se dogodilo povodom podmetanja eksploziva ispred "Vijesti" i ono što se dogodilo pvodom napada na novinarku "Dana" u Nikšiću veoma obeshrabruje one koji razmišlaju na tu temu" kazao je Đukanović.