Janjušević: SDP se više ne može pravdati da neće sa onima koji ne poštuju simbole

Tokom intoniranje himne u sali nijesu bili samo odbornici grupacije Milana Kneževića-Zoran Lakušić i Aleksandar Sekulić

58 pregleda79 komentar(a)
24.06.2014. 22:33h

Odbornici Demokratskog fronta (DF) ustali su prvi put na intoniranje državne himne tokom jučerašnje konstitutivne sjednice skupštine Glavnog grada.

Dok je himna intonirana stajali su odbornici Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i nezavisni odbornici, dok su predstavnici političke grupacije Milana Kneževića, Zoran Lakušić i Aleksandar Sekulić kasnije ušli u salu.

Prema informacijama "Vijesti" na dnevnom redu koji su odbornici dobili prije sjednice nije planirano intoniranje himne, a na sjednici su intoniranje sve četiri strofe nacionalne pjesme.

Predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da je DF time otklonio potencijalne barijere pred pregovore sa koalicijom Evropsko lice Podgorice.

Time su, smatra on, predstavnici DF pokazali da žele izbjegavanje nikšićkog scenarija.

"Napravili su taktički dobar potez pred eventualne razgovore sa ELP i mogućeg otvaranja priče o identitetskim pitanjima i novih pregovaračkih maratona, koji koriste samo DPS-u. Radi se i o izbijanju aduta i alibija SDP-u da lakše napravi koaliciju sa DPS-om pod opravdanjem da ne može sa onima koji ne poštuju državne simbole", kazao je Janjušević.

"DF je značajna snaga i pokazao je da želi da bude ozbiljan partner u Podgorici i eventualno u prekompoziciji vlasti na državnom nivou".

Himna bila tačka spoticanja

Odbijanje odbornika Demokratskog fronta da ustanu na himnu "Oj svijetla majska zoro" bila je prva tačka spoticanja u pregovorima Pozitivne i ostatka opozicije o formiranju vlasti u Nikšiću, u novembru 2012. godine.

Tada je tokom intoniranja himne u sali bio prisutan samo Janko Milatović iz Nove, dok su njegove kolege svečanu pjesmu odslušale u holu.

Tokom intoniranja himne u salu državnog parlamenta nijesu ulazili ni poslanici Nove i Kneževićeve grupacije na konstitutivnoj sjednici 2012. godine.

Lekić: Što prije izabrati predsjednika i sekretara

Na jučerašnjoj sjednici podgoričkog parlamenta verifikovani su mandati odbornicima, dok je izbor predsjednika i sekretara Skupštine odgođen za narednu sjednicu.

Lider DF Miodrag Lekić, koji je kao najstariji odbornik predsjedavao lokalnim parlamentom, najavio je da će naredna sjednica biti održana u najkraćem roku, nakon konsultacija sa predstavnicima partija.

"Koliko mi je poznato u parlamentu nemamo većinu za izbor predsjednika i sekretara skupštine i zbog tog smatram da nema smisla o tome raspravljati. Tu sjednicu možemo zakazati nakon konsultacija između partija. Naravno, što prije", kazao je Lekić.

Predsjednik odborničkog kluba DPS-a Momčilo Vujošević, kazao je nakon sjednice da su pregovori sa SDP-om o konstituisanju vlasti u Podgorici u toku.

"Imamo svoje koalicione partnere, sa kojima smo vršili vlast i na državnom nivou, i vjerovatno ćemo sa njima i na lokalnom", rekao je Vujošević.

Galerija

Skupština Glavnog grada, himna FOTO: Boris Pejović
Skupština Glavnog grada, himna FOTO: Boris Pejović