Kračković odgovorio Vujadinoviću: Nema korupcije u DKP-u

"Izjasnite se - ko su nosioci korupcije u fabrici, imenom i prezimenom, vjerujte bićemo Vam zahvalni"

93 pregleda1 komentar(a)
Ilija Kračković, Foto: Savo Prelević
21.06.2014. 15:49h

Povodom teksta objavljenog u “Vijestima” pod naslovom "Novi sindikat DKP upozorava: Duvanski guše lobi i korupcija" i izjave predsjednika Novog sindikata Duvanskog kombinata u stečaju Željka Vujadinovića oglasio se predsjednik borda DKP-a Ilija Kračković.

On je napomenuo da nema ništa protiv što je Vujadinović reagovao na njegov intervju, a tvrdi da "u Duvanskom ne postoji korupcija, a da li postoji lobi van njega - treba dokazati".

"Vujadinović je morao da zna da u DKP-u nije redovno stanje već stečaj kroz reorganizaciju, pa je bez obzira na više nego prizemne i neargumentovane tvrdnje, podmetanja i laži u vezi ukupne poslovne politike ipak trebalo da se po hijerarhiji (vezano za aktuelno stanje), obrati i stečajnom sudiji, stečajnom upravniku i izvršnom direktoru. Izgleda da, ipak, nije imao petlju da prozove i neka druga imena", ocijenio je Kračković.

Osvrćući se na citat da rad kompanije guše duvanski lobiji, ali i korupcija, Kračković smatra da Vujadinović "ništa konkretno nije rekao".

"U kojim likovima egzistira duvanski lobi, ko su ti ljudi, pretpostavljam da mislite na osobe van fabrike, ako ste u saznanju - recite njihova imena. Drugo, izjasnite se - ko su nosioci korupcije u fabrici, imenom i prezimenom, vjerujte bićemo Vam zahvalni", poručio je Kračković.

"Tačno je da nijesu isplaćeni doprinosi počev od decembra 2012. Iskreno se nadam da će aktivnosti koje su sprovedene na planu kompenzacije sa Ministarstvom finansija uroditi plodom, i da će doći do povezivanja"
On tvrdi da nije tačno da se disciplina sprovodi samo nad radnicima, već da se na kapiji firme "jednako vrši kontrola i radnika, ali i automobila članova menadžmenta".

"Govorite o novonastalom gubitku od 400.000. Tačno je da je za prvi kvartal 2014. iskazan gubitak od egzaktno 343.576 eura. Nastao je kao poslijedica niže proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu zbog smanjenih porudžbina od strane ino kupaca. Međutim, i u takvim uslovima DKP je isplaćivao plate, i to na vrlo zakonit način", saopštio je Kračković.

On je odgovorio da se "špediteri zakonito plaćaju", te da im se "konstantno duguje oko 50.000 eura".

"Što se tiče uzimanja robe ispod carinskog nadzora, najveći problem predstavlja nedostatak obrtnih sredstava, pa je carinjenje veoma usitnjeno, što dovodi do kraćih zastoja u proizvodnji. Vozni park se veoma uredno održava. Što se tiče poslovnih prostora u Beogradu: jedan od njih je 1/1 regulisano vlasništvo, dok po pitanju drugog nemam pravu informaciju... Isti je odgovor na pitanje o postojećim stanovima", odgovorio je Kračković.

Što se tiče otpremnina, on tvrdi da je sa predstavnicima Vlade prije otvaranja stečaja potpisano i garantovano da će radnici DKP-a koji se doborovoljno prijave, ili budu proglašeni tehnološkim viškom, dobiti predviđene otpremnine.

"Tačno je da nijesu isplaćeni doprinosi počev od decembra 2012. Iskreno se nadam da će aktivnosti koje su sprovedene na planu kompenzacije sa Ministarstvom finansija uroditi plodom, i da će doći do povezivanja", naveo je Kračković.

Obradovao bi se čarobnjaku iz Novog Sela

Kračković je podsjetio Vujadinovića na period kada je prije dvije godine bio predsjednik jedinog sindikata DKP-a.

"I tada sam vas i Izvršni odbor sindikata prosto molio da vam ja, kao stručnjak za sistematizaciju i organizaciju, napravim studiju, ali vi to nijeste željeli, iz samo vama znanih razloga. Vidim da prizivate nekog „čarobnjaka iz Nikšića“ da privatizuje DKP, očigledno aludirajući na nešto već viđeno. Nemojte o tome, i ako mislim da bi se umjesto čarobnjaku iz Nikšića najviše obradovali nekom čarobnjaku iz Novog Sela", poručio je Kračković.