Grad uništio poljoprivredne zasade u selima oko Tuzi

“Stradalo je sve što je bilo zasađeno na skoro petnaest hektara, paradajz, paprika, lubenica, vinograd..."

60 pregleda17 komentar(a)
19.06.2014. 13:39h

Grad, koji je padao u noći između srijede i četvrtka, potpuno je uništio poljoprivredne zasade u selu Pothum i podnožju Kodrabudana i Sukuruća i proizvođačima nanio ogromnu materijalnu štetu.

Iz Gradske opštine Tuzi očekuju da će do 200 građana podnijeti zahtjeve za odštetu, a predstavnici Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda Glavnog grada i GO Tuzi bi, prema najavama iz te GO, sjutra trebalo da izađu na teren.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača Malesije Smailj Čunmuljaj je ispričao “Vijestima” da za svojih 60 godina takav grad nije vidio, istakavši da je i sam doživio ogromnu materijalnu štetu.

“Stradalo je sve što je bilo zasađeno na skoro petnaest hektara, paradajz, paprika, lubenica, vinograd. Uništena su i četiri hektara pšenice, hektar kukuruza, dva hektara lucerke. Da se to desi na početku sezone, gore od ovoga nema kud”, istakao je Čunmuljaj.

U proizvodnju je, kako je kazao, uložio ogroman novac, a prve plodove paradajza, paprike, lubenice i pipuna je za koji dan trebalo da prodaje na pijaci.

“Imam i stočnu farmu od nekih 20 grla, a stradala je i stočna hrana. Danas nam je teško, van sebe smo, a sjutra će nam sigurno biti još teže. Još nam se čini da je nešto spašeno”, istakao je Čunmuljaj.

On je kazao da od države ne očekuje pomoć, jer je i do sada bilo i “pijavica i vremenskih nepogoda, ali im nikad niko nije pružio ruku”. Zasadi mu, kako je rekao, nijesu osigurani, jer ne može da priušti dvije ili tri hiljade eura za osiguranje, da bi spasio zaradu od dvadesetak hiljada eura.

“Ne možemo da spojimo kraj s krajem, a ne da osiguravamo usjeve. Gdje uzeti dvije, tri hiljade pa uložiti u osiguravajuću kuću? “, kazao je Čunmuljaj.

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić je istakao da je grad nanio nepopravljivu štetu poljoprivrednicima, istakavši da je uništeno 200, a ne 100 odsto zasada. Njemu je, kako je istakao, elementarna nepogoda napravila štetu od oko 15.000 eura.

“Meni je uništeno nekih 70 tona kupusa i jedna njiva krompira za kasniju proizvodnju. Prema današnjim tržišnim cijenama kilogram kupusa je 12 centi, to znači da sam imao nekih 8.000 eura štete za kupus. Za krompir je gotovo ista situacija”, kazao je Milić.

Milić je kazao da je “dio mještana koji i dalje vjeruju u bajke” prijavio štetu nadležnoj Komisiji, ali da on to neće učiniti, jer do sada za odštetu od ranijih nepogoda nije dobio ni centa.

“Prije nekoliko godina, porušeni su mi svi plastenici. Prijavio sam Komisiji i šteta je procijenjena na 18.000 eura. Ni centa nijesam dobio. Prošle godine mi je poplava uništila pet hektara, Komisija je opet dolazila i napravila procjenu štete, ali mi se ni dan danas nije niko javljao niti sam dobio ni euro odštete”, istakao je Milić.

Oko 40 rala zasada, među kojima 15 rala lubenice, paprike, tikvica i patlidžana, grad je sravnio sa zemljom i poljoprivredniku Zoranu Miliću.

“U to sam uložio oko 25.000 eura, a šteta je ogromna. Kad je od Boga, nije teško”, kazao je Milić, napomenuvši da je podnio zahtjev za obeštećenje i da očekuje pomoć države.

Predsjednik GO Tuzi Frano Ljuljđuraj kazao je da je razgovarao sa dvije grupe građana koje su pretrpjele ogromnu štetu, istakavši da će njihovi zahtjevi biti proslijeđeni Komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Glavnog grada.

“Komisije gradske opštine i glavnog grada bi sjutra trebalo da izađu na teren”, kazao je Ljuljđuraj.

Zahtjev do 13 i 30 podnijelo 46 mještana

Predstavnik GO, zadužen za komunikaciju sa građanima koji su imali štetu, Brahim Kajošaj je kazao da je do 13 i 30 zathjeve za obeštećenje podnijelo 46 mještana, istakavši da očekuje da će imati do 200 zahtjeva.

“U Pothumu je sve uništeno, a nije bolje ni u donjem dijelu Kodrabudana i Sukuruća. Od paprika je ostalo samo stablo, a uništene su i velike količine lubenica, pipuna, paradajza...Na teren su izašli i predstavnici Ministarstva poljoprivrede”, kazao je Kajošaj.

85 litara kiše tokom juna

Meteorolog Dušan Pavićević kazao je “Vijestima” da je tokom juna na teritoriji Podgorice palo 85 litara kiše po kvadratnom metru, što je daleko iznad prosjeka za ovaj mjesec.

“S obzirom da je prosjek padavina za jun mjesec oko 63 litra po kvadratnom metru, taj je prosjek već sada daleko premašen. Tokom noći je palo sedam litara po kvadratnom metru, što nije velika cifra u odnosu na ostale gradove”, kazao je Pavićević.

Iako su proteklih dana ogromne padavine pogodile Podgoricu, Pavićević tvrdi da će kiša padati još danas, nakon čega će biti sunčano i temperatura će rasti, a nakon nedjelje će dostići i 30 stepeni celzijusovih.

Galerija