U Crnoj Gori 34.000 turista

U NTO-u očekuju da će broj gostiju iz regiona, ukoliko vremenski uslovi budu dobri, biti na nivou prošle godine

59 pregleda0 komentar(a)
Slovenska plaža, kupači, Foto: Vuk Lajović
14.06.2014. 10:51h

U Crnoj Gori boravi oko 34.000 turista, što je dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO) Saša Radović.

On je kazao da se sezona zahuktva na način kako je to očekivano i planirano i da najnoviji podaci o broju turista ohrabruju.

"Iza nas imamo sedmicu najvećeg turističkog priliva ovoga ljeta. Između dva petka priliv tursita u Crnu Goru je bio oko 10.000", rekao je Radović na konferenciji za novinare.

Prošlog petka u Crnoj Gori boravilo je 24.000 turista, a ovog 34.000, što je oko dva odsto više nego u istom period prošle godine.

"Raduje podatak da u hotelima u Crnoj Gori u ovom trenutku boravi oko 18.000 turista, a u ostalim vidovima smještaja, odnosno kampovima, odmaralištima i privatnom smještaju, oko 16.000 turista", kazao je Radović.

On je naveo da sve turističke opštine bilježe rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Radović je podsjetio da je sezona zbog objektivnih okolnosti koje vladaju na pojedinim tržištima krenula nešto usporenije tokom maja.

"Ono što je posebno ukazivalo na statistiku u maju je izostanak đačkih i studentnih ekskurzija koje su tokom maja tradicionalno bile prisutne u smještajnim kapacitetima Budvanske i Ulcinjske rivijere", kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, NTO planira promociju od grada do grada u regionu i u narednih deset dana to će realizovati u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Prištini i Banja Luci.

Radović je objasnio da se egzaktna statistika dobija sa mjesec zakašnjenja usljed procesa obrade podataka u Monstatu.

"Da bi ubrzali taj proces mi imamo interni metod izvještavanja i prikupljanja podataka i procjene stanja na skoro svakog petka", rekao je Radović.

On je rekao da će kriza sigurno ostaviti traga na određenim tržištima.

"Sada već možemo govoriti o smanjenom broju turista iz Ukrajine. Tržište regiona je teško predvidjeti, jer oni dolaze kao individualni gosti, a ne putem turističkih agencija", rekao je Radović.

U NTO-u očekuju da će broj gostiju iz regiona, ukoliko vremenski uslovi budu dobri, biti na nivou prošle godine.

"Očekujemo sličnu sezonu prošlogodišnjoj ili čak nešto bolju u određenim segentima. Poseban rast u odnosu na prošlu godinu očekujemo u septembru i oktobru", dodao je Radović.

Pomoćnik direktora Danica Ćeranić saopštila je da je Call centar NTO-a, koji radi tokom cijele godine 24 sata, u prošloj sedmici evidentirao 135 poziva.

"Nijesmo imali nekih značajnijih pritužbi. Najveći broj poziva se odnosio na davanje opštih informacija o Crnoj Gori, odnosno cijene u hotelskom i privatnom smještaju i program manifestacija", rekla je Ćeranić.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo turizma 7. juna objavilo javni poziv za podršku manifestaicjama za period postsezone.

"U cilju produženja sezone i daljeg razvoja manifestacionog turizma opredijeljeno je nekih 150 hiljada EUR bespovratnih sredstava za podršku manifestacija u periodu od oktobra do decembra", precizirala je Ćeranić.

Ona je pozvala sve zainteresovane da konkurišu i obezbijede novac za organizaciju manifestacija.