Numanović: Sloboda izražavanja nije pravo bez granica

Skup kojem prisustvuje 70 predstavnika medija iz 12 država zvanično je otvorila ministarka nauke Sanja Vlahović

50 pregleda1 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
13.06.2014. 15:18h

Sloboda izražavanja nije pravo bez granica, jer se mora zaustaviti tamo gdje počinje govor mržnje, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović na otvaranju međunarodno naučno-stručne konferencije Mediji i PR u Bijelom Polju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, konferencija čija je tema Novinarstvo- kriza profesije, trajaće do nedjelje.

Skup kojem prisustvuje 70 predstavnika medija iz 12 država zvanično je otvorila ministarka nauke Sanja Vlahović.

Numanović je, kako je saopšteno, ukazao na značajnu povezanost medija i zaštite ljudskih i manjinskih prava, i da je sloboda govora jedan od temeljnih stubova za postojanje demokratije i demokratskih principa poštovanja ljudskih prava svake države.

„S tim u vezi, naglasio je da je uloga medija od ključnog značaja za poštovanje i unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda, da i mediji moraju da budu u što većoj mjeri angažovani na njihovoj promociji, kao i da je odgovornost profesije novinara dio opšte moralne odgovornosti”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Numanović je rekao da mediji imaju važnu ulogu u demokratskom društvu, jer svaki čovjek ima pravo na istinitu, blagovremenu i potpunu informaciju.

„Svrha postojanja i trajanja medija jeste upravo adekvatno informisanje i edukovanje javnosti zbog koje postoje”, naveo je Numanović.

Prema njegovim riječima, sloboda mišljenja i izražavanja, pravo na informisanje i sloboda medija su neizostavni element sistema poštovanja ljudskih prava i sloboda, koje je regulisano brojnim međunarodnim i domaćim instrumentima.

„Neophodno je uspostaviti bolju samoregulaciju, edukaciju i sprovođenje zakona i kvalitetniju saradnju državnih institucija i medija. Mediji imaju ključnu ulogu u suzbijanju diskriminacije i uticanju na javno mišljenje”, ocijenio je Numanović.

On naglasio da značajan korak u obezbijeđivanju sistemskih uslova za borbu protiv diskriminacije u državi napravljen je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, koji je stupio na snagu ove godine i koji je usklađen sa preporukama Evropske unije.

„Ovaj Zakon je univerzalno prepoznao govor mržnje kao negativnu društvenu pojavu koju treba suzbijati i sankcionisati”, rekao je Numanović.

Kako je podsjetio, u četvrtak je u Skupštini usvojen Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, koji je takođe veoma značajan kao nacionalni mehanizam za borbu protiv diskriminacije.

Numanović, je kazao da, pored ostalog, mediji informišu javnost i o društvenim zajednicama koje predstavljaju manjinski narodi, navodeći da javnost upoznaju sa njihovim običajima, kulturom, načinom života i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju.

„U Crnoj Gori nacionalne manjine predstavljaju bogatstvo različitosti, pa bi trebalo posvetiti pažnju edukaciji novinara i urednika za prepoznavanje manjinskih tema i za kvalitetno izvještavanje o nacionalnim manjinama”, rekao je Numanović.

On je posebno naglasio značaj medija u izvještavanju javnosti po pitanju zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava i sloboda ranjivih društvenih grupa, LGBT populacije, osoba sa invaliditetom, romske populacije, koje zahtjevaju punu podršku.

Konferencijje organizovala Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Agencija za elektronske medije.