Tajlandska vojska "ograničila" svoju vlast: Nova vlada do septembra

Hunta je preuzela vlast 22. maja kako bi uspostavila javni red poslije sedam mjeseci demonstracija protiv vlade Jingluk Šinavatre

0 komentar(a)
Prajut Čan-oča, Foto: Reuters
13.06.2014. 10:16h

Tajlandska vojna hunta postaviće do septembra prelaznu vladu koja će nadgledati sprovođenje reformi potrebnih za održavanja izbora u toj zemlji.

To je izjavio general Prajut Čan-oča, koji je preuzeo vlast vojnim udarom 22. maja, ali nije precizirao da li će vladu činiti vojne ili civilne ličnosti.

"Nova vlada biće postavljena u avgustu ili početkom septembra", rekao je vođa hunte u obraćanju funkcionerima tokom izlaganja o budžetu za 2015. godinu.

"Ne pitajte me ko su (članovi vlade) niti odakle dolaze", dodao je. On nije isključio mogućnost da i sam postane premijer.

Poslije puča, vojska je ograničila slobode civila zabranila okupljanja, uhapsila protivnike vojnog udara, uvela cenzuru medija i privela privremeno više stotina političkih ličnosti, novinara i studenata.

Prajut je isključio mogućnost održavanja izbora za manje od godinu dana, jer je potrebno sprovesti političke reforme, uključujući izmjene Ustava, za koje on smatra da su neophodne kako bi se okončala dugogodišnja politička kriza.

Hunta je preuzela vlast 22. maja kako bi uspostavila javni red poslije sedam mjeseci demonstracija protiv vlade Jingluk Šinavatre.

Prajut je danas pozvao Tajlanđane da "imaju strpljenja.

"Znam da je sada period medenog mjeseca, ali nadam se da će to potrajati malo duže", dodao je.