Umjesto za hiljade eura dnevno, jahte u Tivatskom zalivu usidrene za džabe

Da se samo „Luna“ veže u Portu, njen vlasnik bi marini plaćao 2.860 eura dnevno, od čega 7% ide u državni budžet na ime PDV-a

93 pregleda22 komentar(a)
Luna, Tivatski zaliv,, Foto: Siniša Luković
13.06.2014. 16:04h

Da biti bogat istovremeno i ne znači i ne biti škrtica, svakodnevno se mogu uvjeriti Tivćani, gledajući na akvatorij Tivatskog zaliva u neposrednoj blizini centra grada i marine Porto Montenegro.

Već nekoliko dana tu je usidreno desetak jahti, od 18-metarske „Milene“ pod zastavom Austrije, do čak 115 metara duge i 140 miliona eura vrijedne „Lune“ Romana Abramoviča.

Nijedna od tih jahti za višednevni boravak na sidru ne plaća ama baš ništa, jer u Tivatskom zalivu trenutno ne postoji zvanično registrovano sidrište niti ono ima svog operatera.

Da se samo „Luna“ veže u Porto Montenegro koji ima kapacitete da bez problema prihvati tu jahtu, njen vlasnik bi marini plaćao 2.860 eura dnevno, od čega 7 posto ide u državni budžet na ime PDV-a.

Da se samo „Luna“ veže u Porto Montenegro koji ima kapacitete da bez problema prihvati tu jahtu, njen vlasnik bi marini plaćao 2.860 eura dnevno, od čega 7 posto ide u državni budžet na ime PDV-a
Jedan broj jahti koje ovih dana borave u Tivatskom zalivu je koliko-toliko „regularno“ usidren jer se nalaze u akvatorijumu južno od spojnice rt Pakovo-rt Debela glava na ostrvu Sveti Marko, a koji je bio ucrtan kao sidrište u starim pomorskim kartama i „Peljarima“ iz vremena SFRJ.

Elitna tivatska marina Porto Montenegro nema svoje sidrište i tek očekuje da za njega dobije dozvolu od resornog ministarstva.

Takav „vakuum“ koriste brojni više ili manje bogati strani jahtaši koji svoje nerijetko i po više desetina miliona eura vrijedne brodove dovode u Tivatski zaliv i besplatno danima drže na sidru. To je slučaj sa luksuznom 54-metarskom motornom jahtom „Sea Gull II“ pod zastavom Malte, a koja pripada hrvatskom tajkunu Juroslavu Buljubašiću. Njegov brod koji se ljeti često čarteruje po Jadranu, već danima je usidren u uvali Polje, istočno od ostrva Sveti Marko, a „Sea Gull-u II“, društvo tamo pravi i 22 metra duga britanska jedrilica „Kealoha 8“.

I akvatorijum sa sjeverne strane Porto Montenegra počeo se pretvarati u nelegalno sidrište, pa tako Tivćani i turisti već nekoliko dana na samo par stotina metara od rta Seljanovo gledaju 28 metara dugu njemačku motornu jahtu „Eternity“
Prije dva dana na sidrište sjeverno od ostrva Sveti Marko stigla je i luksuzna 69-metarska motorna jahta „Sherakhan“, a taj brod pod zastavom Holandije, ljeti je čest gost Tivatskog zaliva gdje na sidru besplatno čeka da započne neku od čarter-plovidbi Jadranom. U njegovoj blizini je već nekoliko dana Abramovičeva „Luna“, a malo dalje, direktno na plovnom putu za gradsku lučicu Kalimanj i pristanište Pine, su 45-metaraka jahta „Fathom“ pod zastavom Malte i 21 metar duga jedrilica „Desert Eagle“ pod zastavom Gibraltara.

Njima se na samo 50-tak metara od Pine na sidru prudružila još jedna manja jedrilica, pa turistički i drugi brodovi koji redovno isplovljavaju ili uplovljavaju u Tivat, na veliko nezadovoljstvo svojih posada, moraju voziti pravi slalom između nepravilno usidrenih jahti.

Da stvar bude kompletna, i akvatorijum sa sjeverne strane Porto Montenegra počeo se pretvarati u nelegalno sidrište, pa tako Tivćani i turisti već nekoliko dana na samo par stotina metara od rta Seljanovo gledaju 28 metara dugu njemačku motornu jahtu „Eternity“.

Da bi inspektori bezbjednosti plovidbe ovih dana u Tivtu trebali imati pune ruke posla pokazuje i primjer strane jedrilice koja je juče bila vezana na Pinama, a koja umjesto po propisima obevezne crnogorske, sa desne strane glavnog jarbola vije zastavu Hrvatske, kao i potpuno neobilježene i u karte neucrtane velike metalne konstrukcije skijališta na vodi u akvatorijumu kod rta Župa, a koje nije obilježeno kao navigacijska opasnost.