Infantino posjetio Trampa: Predsjednik FIFA protiv igranja meča Primere u SAD

Infantino je objasnio da ne može sama odluka La Lige da dovede do ovakve organizacije

62 pregleda0 komentar(a)
Đani INfantino, Donald Tramp, Foto: Reuters
29.08.2018. 07:42h

Odlukom La Lige da se jedan meč ove sezone, najvjerovatnije derbi Reala i Barselone, odigra u Sjedinjenim Američkim Državama, čini se sem Havijera Tebasa i organizatora u SAD, niko nije zadovoljan.

Prvo se oglasilo Udruženje profesionalnih fudbalera Španije koje je ocijenilo da Primera ovakvom odlukom samo juri novac i pokazuje da ne brine o zdravlju igrača.

Zatim su se na ideju da se jedan meč odigra u SAD žalili i iz Reala i iz Barselone, a sada se oglasio i predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino, piše Sport klub.

Tokom boravka u SAD gde je imao sastanak sa predsjednikom Donaldom Trampom sa kojim je razgovarao o Svjetskom prvenstvu koje će SAD sa Kanadom i Meksikom organizovati 2026. godine, Infantino je govorio i o ideju Primere da jedan ligaški meč odigra "preko okeana".

"Ja sam možda samo predsjednik FIFA, ali mislim da bih u SAD radije gledao dobar meč u MLS nego neku utakmicu Primere", rekao je Infantino.

Infantino je takođe objasnio da ne može sama odluka La Lige da dovede do ovakve organizacije. Kako je naveo, sa tim moraju da se slože FIFA, UEFA, KONKAKAF i Fudbalski savez SAD.

"Za ovakve stvari postoje veoma jasne procedure. Sačekaćemo da dobijemo bilo kakvu zvaničnu informaciju. Takav zahtjev mora da odobri svaka zainteresovana strana, sve konfederacije i sama FIFA. I za to mora da postoji poseban razlog", kaže Infantino.

Nije objasnio šta bi moglo da se navede kao poseban razlog, ali svima je jasno zašto će ova ideja biti teško sprovedena u djelo.

Za početak, UEFA će htjeti da zaštiti svoja prava, ništa manje to neće željeti FS SAD kao i KONKAKAF. Ukoliko bi se ideja zaista ostvarila, malo je toga što bi moglo da spriječi i ostale lige iz Evrope da prave ovakve ekskurzije.

Dugogodišnji predsjednik FIFA i Infantinov prethodnik Sep Blater bio je izuzetno glasan u borbi protiv ideje koju je imala Premijer liga (tzv. "meč 39") kada je željela da jednu utakmicu u sezoni odigra u SAD. Blater je tada takve ideje nazvao "šalama" i ocijenio da je to "zloupotreba fudbalske asocijaije". Čak je i izrekao prijetnje Engleksoj da će osporiti njihovu kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2018. koja je tada bila aktuelna.

Izgleda da Infantino dijeli stavove svog prethodnika po ovom pitanju.