Stav

Trenutak istine: SDP između Crne Gore i kriminala

Opozicionim partijama kad pobijede na izborima ostaje samo da brzo naprave dogovor i da formiraju vlast

54 pregleda0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Boris Pejović
31.05.2014. 08:47h

U Podgorici zatišje pred buru. Kakva li se predstava sprema za napaćeni crnogorski publikum? Ili možda neće biti nikakve predstave, zašto bi je i bilo? Građanke i građani Podgorice su glasali protiv dosadašnje vlasti, jasno su poručili da žele promjene. I pored do sad neviđenih zloupotreba, krađa i ucjena svake vrste od strane DPS-a, oni su izborili pobjedu. Zar pobjeda u takvim okolnostima nije još veličanstvenija i ko bi se usudio da nakon svega toga zanemari volju naroda i napravi deal sa kriminalom i bezakonjem? Ma nema ni govora o tome! Sve je kristalno jasno - opozicija je pobijedila i ona će formirati vlast, što tu ima da se režira, da se pregovara i dogovara, DPS je poražen i ide u odavno već “više nego zasluženu” mirovinu. Tehnička vlada na državnom nivou. Ubrzo i prvi slobodni izbori u istoriji zemlje. Pravna država. Sloboda.

Opozicionim partijama kad pobijede na izborima ostaje samo da brzo naprave dogovor i da formiraju vlast. Da, to bi bilo normalno očekivati, ali (uvijek u Crnoj Gori ima neko "ali") ovdje su mnoge stvari, zahvaljujući sistemu vrijednosti koji vlada u društvu posljednjih četvrt vijeka, često suprotne od normalnog i moralnog. Tako imate recimo kupoprodaju odbornika i poslanika, pa onda razmjene tipa stan za odbornika/dva odbornika za jedan stan, “instituciju” odbornika na kredit, pa razne vrste tajnih dogovora, ucjena, uslovljavanja, platformi, trgovina na veliko i malo, kumovskih veza, kriminal aktivno učestvuje u postizbornoj kombinatorici... Sve u svemu - jedan veliki politički i svakojaki vrt(br)log, za čije postojanje svih ovih godina je dominantno kriv aktuelni režim, koji uvijek na kraju izvlači najveću korist - opstanak na vlasti.

Kako će se ovaj put stvari dalje odvijati, teško je tačno predvidjeti imajuću u vidu prilike na crnogorskoj političkoj sceni. Međutim, ako se oslonimo na dosadašnja iskustva, može se sa priličnom sigurnošću pretpostaviti da ćemo ipak gledati postizbornu predstavu, makar neki kratak komad. Ne zaboravite, u ovoj situaciji kao glavne aktere imate one koji bi da budu istovremeno vlast i opozicija. Eto zapleta! Da, tačno je da to ne poznaje ni teorija ni politička praksa, ali - vraćamo se na početak - ovo je Crna Gora. Neko vrijeme se možda i može plesati između vlasti i opozicije, ali ne tako dugo. Došao je trenutak istine, trenutak kada se mora donijeti odluka: vlast ili opozicija (čitaj: kriminal i bezakonje ili Crna Gora).

Ostaje nam da se nadamo da po prvi put neće biti nikakvih predstava za izmučeni narod i da će oni koji odlučuju konačno jednom postupiti odgovorno, da će biti ozbiljni, odlučni i što je najvažnije da će ispoštovati volju naroda i izabrati Crnu Goru - da će stisnuti ono što treba da stisnu pred kriminalcima iz redova režima i napraviti taj tako važan iskorak za državu.

Ne smiju zaboraviti ovi plesači između vlasti i opozicije da su upravo oni umnogome doprinijeli katastrofalnom stanju u kome se danas nalazimo. Ovo im je posljednja šansa da se udalje od kriminala i počnu skidati slojeve prljavštine sa svojih ruku, da ne kažem obraza. Ovo im je posljednja šansa da se vrate Crnoj Gori, da konačno kažu NE kriminalu i bezakonju, a po drugi put DA Crnoj Gori. U suprotnom, mogu zastavicu sa partijskog revera okačiti o klin, a i Crna Gora svoju sa jarbola, vrlo brzo nakon toga. Ovo prvo ne bi nikoga mnogo potreslo, ali ovo drugo strašno brine sve građane koji su svoje živote vezali za ovu zemlju. Niko nema pravo da se igra sa sudbinom države. Valjda je dosta bilo igrarija.

Neki bi rekli, kako god da se završi ova postizborna podgorička šutnja - uvijek će biti novih predstava za narod. Možda su neđe i u pravu, politika je to, ali zaista ovo je veoma važan trenutak za sudbinu Crne Gore. Ovo je prekretnica. Ako ovi koji odlučuju ovaj put izaberu Crnu Goru umjesto kriminala i bezakonja, to bi moglo označiti početak procesa smjenjivosti vlasti, što je prvi i najznačajniji korak ka ozdravljenju ovog, već decenijama teško bolesnog sistema. Vrijeme je da svi pokažu svoje pravo li(:e.