Pacijenti i kod privatnika čekaju dva mjeseca

Iz Fonda upućuju pacijente da zakazuju preglede u drugoj ambulanti u kojoj nema gužve

81 pregleda12 komentar(a)
ambulanta Jovovoić, Foto: Zoran Đurić
27.05.2014. 06:55h

Pacijent, koji nema mogućnosti da bude u roku od mjesec dana pregledan u Kliničkom centru, kod privatnika, koji je u Mreži zdravstvenih ustanova pa je i kod njih pregled obuhvaćen osiguranjem, čeka čak i duže.

Čitateljka “Vijesti” se požalila da su joj u privatnoj ambulanti “Dr Jovović”, koja je sklopila ugovor sa državom, zakazali pregled čak za kraj jula.

“Ne razumijem zašto onda postoji odredba da se ne čeka duže od mjesec, kada se kod privatnika može čekati i duže”, kazala je ona.

U ambulanti “dr Jovović” kažu da rade koliko mogu sa kapacitetima koje imamo:

“Preveliki je priliv pacijenata, ali ukoliko ima hitnih stanja, oni imaju prioritet”.

Osim te ambulante, građani imaju mogućnost da usluge dobijaju i u ambulanti "Radojević", koja, sa druge strane, nije preoptereća.

U toj ambulanti na pregled se čeka najdalje dvije sedmice. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su kazali da su upoznati za problemom, i uputili pacijente u drugu ambulantu.

“Napominjemo da sve usluge koje je neophodno pružiti odmah ili u kratkom roku, biće pružene i u ambulanti 'dr Jovović', što znači da se u zavisnosti od prirode usluge zakazuje i termin njihovog pružanja“, saopštio je PR fonda Amer Ramusović.

Svrha umrežavanja privatnih ambulanti u sistem javnog zdravstva jeste da građani sve preglede koje ne mogu da dobiju u državnim bolnicama u roku od 30 dana, besplatno ostvare kod privatnika. Mreža zdravstvenih ustanova prvi put je uspostavljena u novembru 2011. godine.