"Jevreji, Muslimani i Hrišćani da slobodno pristupaju svetinjama u Jerusalimu"

"Biću srećan da se molim u vašoj ili našoj kući, kako vi odlučite", rekao je Peres papi

71 pregleda2 komentar(a)
Šimon Peres, papa Franjo, Foto: Reuters
26.05.2014. 15:12h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je danas zatražio slobodan pristup jevrejskim, muslimanskim i hrišćanskim vjernicima svetim mjestima u Jerusalimu.

Papa se danas sastao sa izraelskim predsjednikom Šimonom Peresom, koji je prihvatio poziv da dođe u Vatikan na molitvu za mir.

"Biću srećan da se molim u vašoj ili našoj kući, kako vi odlučite", rekao je Peres papi.

Papa Franja je na sastanku s Peresom u predsjedništvu zatražio "zaustavljanje nasilja i demonstracija netolerancije" na svetim mjestima u Jerusalimu.

"Sveta mjesta nisu muzeji ili spomenici za turiste, već mjesta gdje dolaze vjernici da se mole. Neka potpuno procvjetaju vjerske i kulturne vrijednosti Jerusalima, kao blago čitavog čovječanstva! Kako je lijepo da vjernici i mještani slobodno idu na sveta mjesta i učestvuju u obredima", rekao je papa.

Jerusalim sa tri miliona hrišćanskih, muslimanskih i jevrejskih vjernika, važi za sveti grad.

Međutim, ograničen je pristup velikim djelovima tog grada, posebno palestinskim, jer postoji zid koji dijeli Jerusalim od Zapadne obale koju oni naseljavaju.

Papa je u subotu odstupio od protokola - stao je ispred tog zida i pomolio se.

Izrael je juna 2002. godine počeo izgradnju zida odvaja najveći dio Zapadne obale rijeke Jordan.

Zid nije dovršen, a trebalo bi da bude dugačak 712 kilometara. Pored betonskog zida visokog devet metara nalaze se električna ograda, bodljikave žice i rovovi.

Papa danas završava trodnevnu posetu Bliskom istoku.