"Katraćosi" bez imperativa da prođu u 2. krug

Jedini poraz u tri meča na SP 1982. godine Honduras je pretrpio od Jugoslavije, a strijelac je bio Vladimir Petrović iz penala

0 komentar(a)
25.05.2014. 22:35h

Honduras je jedna od reprezentacija KONKAKAF zone koja je u velikom usponu. Njihov primjetni napredak počeo je 2001. godine, kada su osvojili treće mjesto na Kopa Americi. Na ovom turniru Honduras je učestvovao igrom slučaja, Argentina je dan pred početak šampionata otkazala nastup, pa je selekcija Hondurasa dobila poziv da zamijeni „gaučose”. Fudbaleri Hondurasa su to uradili na pravi način, te na svom jedinom učešću na ovom turniru osvojili medalju.

Od posljednjih pet Gold kupova, Honduras je čak četiri puta stizao do polufinala, u kojima je tri puta gubio od SAD-a, te jednom od Meksika. Jedinu medalju sa ovog takmičenja imaju još iz 1991. godine, kada su na prvom izdanju Gold kupa osvojili drugo mjesto (poraženi od Amerike u finalu).

Svjetsko prvenstvo u Brazilu biće ukupno treće na kojem će nastupiti reprezentacija Hondurasa, a drugo zaredom, nakon što je učestvovala i na Mundijalu u Južnoj Africi prije četiri godine. Na debiju na šampionatima svijeta, 1982. godine u Španiji, Honduras je igrao u grupi sa Sjevernom Irskom, Španijom i Jugoslavijom. Jedini poraz u tri meča „Katraćosi” su pretrpjeli od SFRJ (jedini gol postigao je Vladimir Petrović iz penala u 88. minutu), dok su sa preostala dva tima igrala neriješeno. Nažalost po „plave” i Honduras, u narednu rundu su se plasirali Španci i Irci.

Prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine bilo je drugo na kojem su igrali fudbaleri ove zemlje. Protivnici u grupi su im bile reprezentacije Švajcarske, sa kojom će i ove godine ukrstiti koplja u prvoj fazi, Čilea, i još jednom Španije. Honduras je u prva dva kola upisao poraze od Čilea i „furije", dok je u trećem susretu odigrao bez golova sa Švajcarcima, te tako i ovoga puta takmičenje završio nakon tri meča.

Honduras se kao 3. u kvalifikacijama direktno plasirao na SP (Meksiko je sa 4. mjesta morao u baraž).

Kolumbijac Luis Fernando Suares ima nekoliko kvalitetnih igrača u svom timu. Lijevi bek Hondurasa, Emilio Izagire, u sezoni 2010/11. bio je otkriće godine za Seltik i imenovan za igrača godine u škotskoj Premijer ligi. On je ključna karika u odbrani ove selekcije. Njemu pomaže 37-godišnji čuvar mreže, kapiten reprezentacije, Noel Valjadares, koji je najzaslužniji što se Honduras plasirao na Mundijal u Južnoj Africi. Najpoznatiji od svih je sigurno Vilson Palasios, vezni fudbaler Stouka, koji je ujedno i najvažniji dio ove ekipe. Najbolji strijelac Hondurasa u kvalifikacijama za SP bio je Džeri Bengtson sa devet golova.

Osim Švajcarske, u Brazilu će se sigurno sastati i sa Francuskom i Ekvadorom. Cilj koji je pred početak Mundijala svojoj ekipi postavio Suares sigurno nije prolazak u drugu fazu takmičenja, jer je zaista teško povjerovati da ova ekipa može napasti jedno od prva dva mjesta u grupi E. Međutim, svakako da će fudbaleri Hondurasa biti maksimalno motivisani da u Brazilu osvoje što više bodova.

Galerija