Svi velikani u klinču za titulu u Velikoj jabuci

Prošle godine izostali Novak Đoković, Endi Marej, Stanislas Vavrinka, Kei Nišikori i Miloš Raonić, sada su svi tu da se sa Rodžerom Federerom, Rafaelom Nadalom i ostalima bore za trofej na US openu

113 pregleda3 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
27.08.2018. 10:29h

Prošle godine Stanislas Vavrinka nije došao u Njujork da brani titulu, nisu se pojavili ni bivši šampioni Novak Đoković i Endi Marej, finalista iz 2014. Kei Nišikori, Miloš Raonić... Kevin Anderson je stigao do finala, a da se nije ni namučio, Pablo Karenjo-Busta prvi i vjerovatno posljednji put igrao polufinale grend slema, Andrej Rubljov i Denis Šapovalov postali najmlađi učesnici četvrtfinala, odnosno osmine finala u posljednjih nekoliko decenija...

Zbog toga je 137. izdanje US opena bilo jedno od najnezanimljivijih u istoriji, ali ovogodišnje nagovještava spektakl. Sada su svi velikani tu, Đoković se probudio nakon dvogodišnjeg sna i ispisao nove stranice istorije tenisa, a Aleksander Zverev i Stefanos Cicipas iz meča u meč pokazuju da nova može da zaprijeti zlatnoj generaciji „bijelog sporta”.

Ipak, svi na svijetu se slažu da bi šampiona trebalo tražiti u „velikoj trojci” - Rodžeru Federeru, Rafaelu Nadalu i Đokoviću. Fedeks je bez titule u Velikoj jabuci od davne 2008. godine, kada je uzeo peti uzastopni pehar.

„Osvojio sam US open pet puta i srećan sam kad god dođem ovdje. Nisam uzeo titulu odavno, ali je sve to dobro”, rekao je 37-godišnjak iz Bazela.

Najtrofejniji teniser svih vremena upozorava da bi u Njujorku ove godine mogli da zaprijete njihovi nasljednici.

„Čini mi se da se naredna generacija još više probila. Još niko od njih nema grend slem, fali im taj korak, ali definitivno kucaju na ta vrata i imaju sjajan talenat”, zaključio je osvajač 20 grend slem titula.

Po kladionicama je prvi favorit Đoković sa kvotom 3,40, a odmah iza njega je aktuelni šampion Nadal sa četiri. Španac je potpuno odmoran stigao u Njujork, jer nije igrao u posljednje dvije sedmice, nakon što je u Torontu osvojio 33. Masters titulu.

„Energija koja se osjeća ovdje u Njujorku teško može da se poredi sa nekim drugim mjestom. Volim večernje sesije, odnos sa navijačima. Uvijek se osjećam sjajno ovdje”, istakao je Nadal.

Treći kandidat za titulu je Federer (kvota 6), a potom slijede Aleksander Zverev (11), bivši šampioni Huan Martin del Potro (13), Marin Čilić (17), Marej (26)...

„Prije sam dolazio u Njujork sa željom da osvojim US open, sada znam da je to nemoguće”, realan je Marej, koji se još oporavlja od teške operacije kuka i daleko je od prave forme.

U ženskoj konkurenciji su mnogo veće kvote na eventualnu šampionku, a najmanja je na Serenu Vilijams - sedam. Iako je odigrala svega 17 mečeva od januara prošle godine, kada je osvojila rekordnu 23. titulu u open eri, legendarnu Amerikanku i dalje stručnjaci vide kao prvu kandidatkinju za tron.

„Vidio se napredak kod nje tokom ljeta, a čujem da se osjeća dobro i da vjeruje da je blizu tituli. Ako bude brža nego na prethodnim mečevima i stigne do druge sedmice, sigurno će biti favorit broj 1”, istakla je Kris Evert, vlasnica 18 grend slem titula i stručni konsultant ESPN-a.

Gotovo podjednake šanse daju se prvoj igračici svijeta Simoni Halep (kvota 7,50), aktuelnoj šampionki Vimbldona i osvajačici US opena iz 2016. Andželik Kerber (8,5), te djevojki koja brani titulu, Sloun Stivens (11).

Vavrinka i Dimitrov otvaraju „Artur Eš”

Nadmetanja na 138. US openu počinju u 17 časova po našem vremenu na 15 terena, a sat kasnije otvara se program na najvećem teniskom stadionu na svijetu, „Artur Ešu”.

I to najvećim derbijem 1. kola - šampion iz 2016. Stanislas Vavrinka igraće sa osmim nosiocem Grigorom Dimitrovom.

Na stadionu koji prima 23.771 gledaoca potom igraju Svetlana Kuznjecova i Venus Vilijams, a u 1 sat nakon ponoći njena sestra Venus i Magda Linete. Program na „Ešu” zatvara španski derbi Rafael Nadal - David Ferer.

Čast da otvore renovirani stadion „Luj Armstrong” imaće Simona Halep i Kaja Kanepi, a nakon njih redom igraju Endi Marej sa Džastinom Dakvortom, Sloun Stivens sa Jevgenijom Rodinom, Viktorija Azarenka protiv imenjakinje Kuzmove i Huan Martin del Potro sa Donaldom Jangom.

Novak Đoković i Rodžer Federer, koji bi mogli da se sretnu već u četvrtfinalu, igraće sjutra protiv Martona Fučoviča, odnosno Jošihita Nišioke.