Miljenici žrijeba priželjkuju drugu fazu

Prvo Evropsko prvenstvo za koje su se kvalifikovali fudbaleri Švajcarske bilo je tek ono 1996. godine u Engleskoj

0 komentar(a)
25.05.2014. 19:45h

Reprezentacija Švajcarske je jedina selekcija koja je na prošlom Prvenstvu svijeta savladala Španiju, aktuelnog šampiona svijeta i Evrope.

Ipak, i pored senzacije i pobjede nad Špancima u prvom kolu grupne faze Mundijala u Južnoj Africi, Švajcarci nisu uspjeli da izbore plasman u drugu rundu, već su grupu završili na trećem mjestu, iza Španije (koja je i uprkos porazu na početku izborila prvo mjesto) i Čilea.

Najveće uspjehe na svjetskim prvenstvima Švajcarska je ostvarila davnih 1934, 1938. i 1954. godine, kada su igrali četvrtfinala.

Još dva puta gubili su u osminama finala, dok su se četiri puta (uključujući i prošli šampionat svijeta) morali zadovojliti samim nastupima na ovom takmičenju.

Prvo Evropsko prvenstvo za koje su se kvalifikovali fudbaleri Švajcarske bilo je tek ono 1996. godine u Engleskoj.

Osim ovog, Švajcarci su nastupili na još dva prvenstva Starog kontinenta, posljednji put kada su upravo oni, zajedno sa Austrijom, bili domaćini najboljim selekcijama Evrope.

Nijednom od ova tri nastupa nijesu prošli u drugi krug takmičenja.

Žrijeb kvalifikacija za Mundijal u Brazilu bio je vrlo naklonjen zemlji sira, čokolade i satova.

Švajcarska je očekivano osvojila prvo mesto u kvalifikacijama, u konkurenciji Islanda, Slovenije, Norveške, Albanije i Kipra.

U 10 mečeva protiv ovih selekcija, Švajcarci nijesu poraženi nijednom, a upisali su sedam pobjeda i tri remija, te tako za sedam bodova umakli drugoplasiranom Islandu.

Još od 2008. godine, za selekciju igrača koji imaju pravo da nastupaju za Švajcarsku zadužen je Otmar Hicfeld, legenda velikana iz Njemačke, Bajern Minhena i Borusije Dortmund.

Sedam puta Hicfeld je bio prvak Bundeslige (dva puta sa Borusijom i pet sa Bajernom), a po jednom je sa ova dva kluba osvajao Ligu šampiona (1997. sa Borusijom, te četiri godine kasnije kao trener Bavaraca).

Na golu Švajcarske u Brazilu stajaće sjajni Diego Benaljo, čuvar mreže Volfsburga. Benaljo je bio prvi izbor Hicfelda i na prošlom Mundijalu, na kojem je u tri meča primio samo jedan gol.

Najpoznatiji od igrača čije je mjesto na terenu najbliže Benaljovom su prvak Italije sa Juventusom, Stefan Lihštajner, Filipe Senderos iz Valensije, bivši defanzivac Arsenala, Đuru, te Reto Cigler, koji je ranije nastupao za Totenhem, Sampdoriju, Juventus...

Sredinu terena pokrivaće četiri igrača koja se takmiče u Bundesligi, Trankilo Barneta, Gelson Fernandes (jedini strijelac u pobjedi nad Španijom prije četiri godine), Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, tri igrača Napolija, kapiten Gohan Inler, Valon Behrami, Blerim Džemaili, te fudbaler Bazela, Valentin Štoker.

Od četiri napadača Švajcarske koji će putovati za Južnu Ameriku, tri su porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije, Mario Gavranović, Haris Seferović i Josip Drmić, a društvo im pravi Admir Mehmedi.

Da je Švajcarska ljubimica žrijeba pokazalo se i prilikom izvlačenja grupa za predstojeći Mundijal, na kojem će se u grupi sastati sa Francuzima, Ekvadorom i Hondurasom. S obzirom na kvalitet Hicfeldovog tima, zaista je realno očekivati plasman ove reprezentacije u drugi krug takmičenja.

Galerija