Keiroš piše istoriju sa Iranom

Iranu će nastup u Brazilu biti četvrti na prvenstvima svijeta, a nijednom na tri prethodna nije izborio plasman u drugu fazu

0 komentar(a)
Karlos Keiroš, Foto: Beta/AP
21.05.2014. 14:33h

Ljubitelji fudbala u Crnoj Gori će 26. maja imati priliku da se na najbolji način upoznaju sa reprezentacijom Irana.

Naši najbolji fudbaleri će naredne sedmice u Austriji ukrstiti koplja sa jednom od selekcija učesnica Svjetskog prvenstva u Brazilu ove godine.

Iranu će duel sa „sokolima” biti drugi od tri prijateljska susreta u Austriji tokom priprema za Mundijal. Prije tri dana odigrali su bez golova sa Bjelorusijom, dok će seriju prijateljskih duela u Austriji završiti duelom sa Angolom 30. maja.

Sigurno da se kod nas mnogi pitaju kako to da se Iran našao među 32 najbolje reprezentacije na svijetu, a Crna Gora nije, ali Iranci su mjesto među fudbalskom elitom ove godine i te kako zaslužili.

Niko neće nastaviti da potcjenjuje „persijske zvijezde” kada čuje da je tokom kvalifikacija za Mundijal Iran dva puta savladao Južnu Koreju (čiji tim čini značajan broj fudbalera koji nastupaju u najboljim ligama Njemačke i Engleske), koja mu je na kraju kvalifikacija sa drugog mjesta gledala u leđa.

Iranu će nastup u Brazilu biti četvrti na prvenstvima svijeta, a nijednom na tri prethodna nije izborio plasman u drugu fazu.

Od devet odigranih mečeva u grupama, Iran je upisao pobjedu (sa 2:1 savladao je Amerikance 1998. godine), dva remija i šest poraza. Iranci su jedan od poraza pretrpjeli od Jugoslavije na Pvenstvu svijeta u Francuskoj 1998. godine, a minimalnu pobjedu našoj selekciji tada je donio Siniša Mihajlović golom iz slobodnog udarca.

Na klupi Irana još od 2011. godine sjedi Karlos Keiroš, nekadašnji trener Real Madrida, Sportinga iz Lisabona, pomoćnik ser Aleksa Fergusona u Mančester junajtedu, te selektor reprezentacija Portugala, Južne Afrike...

Najviše fudbalera na koje će Keiroš računati u Brazilu igra u prvenstvu Irana (većina iz klubova Persepolis i Estegal), a tu je i nekoliko momaka koji se takmiče u evropskim ligama - vezista Fulama Aškan Dežaga, Masud Šođei iz Las Palmasa, Sarda Azmun iz Rubina...

Kapiten reprezentacije je 33-godišnji Džavad Nekunam, fudbaler Al Kuvajta.

Iran će se u grupi F nadmetati sa Argentinom, Bosnom i Hercegovinom i Nigerijom. Iako nimalo lak, zadatak je za Irance mogao biti i znatno teži, tako da Keirošovi izabranici sigurno gaje nadu o prolasku u drugu fazu takmičenja i najvećem uspjehu u istoriji. F. V.