U nikšićkoj bolnici nova terapija za moždani udar

Neurolog Zlata Perović kazala je da se ovom terapijom liječi samo jedna vrsta moždanog udara

252 pregleda4 komentar(a)
Zgrada psihijatrije, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
13.05.2014. 14:46h

Na odjeljenju Neurologije nikšićke Opšte bolnice počela je primjena savremene terapije u liječenju moždanog udara, a pacijent koji je u roku od tri sata bio dopremljen na liječenje, izlazi kući bez neuroloških smetnji, potpuno izliječen. Neurolog Mirjana Joksović kazala je da je riječ o pedesetogodišnjem pacijentu koji je akutni ishemijski moždani udar imao prije sedam dana, bila mu je potpuno oduzeta jedna strana tijela i otežan govor. „Dijagnostika mu je izvršena u toku prva dva sata, skener i laboratorijski nalazi koji su bili uredni što je i bio uslov da se terapija može primijeniti. Već prvog sata od uključenja terapije neurološki deficit se potpuno povukao i pacijent nema više nikakvih smetnji, kao i da nije bio bolestan“, kazala je Joksović na konferenciji za novinare u Nikšiću. Ona je podsjetila da je riječ o metodu koji se odranije primjenjuje u svijetu i regionu kojim se moždani udar, kao teško oboljenje kod određenih pacijenata može izliječiti. „Terapija ima i kontraindikacija, a glavni uslov je da se mora uključiti u prva tri sata od nastupanja moždanog udara“, rekla je Joksović.

„Terapija ima i kontraindikacija, a glavni uslov je da se mora uključiti u prva tri sata od nastupanja moždanog udara“, rekla je Joksović
Neurolog Zlata Perović kazala je da se ovom terapijom liječi samo jedna vrsta moždanog udara kod koga je zapušenost krvnog suda trombom. Perović je, govoreći o neophodnim uslovima kod kojih pacijenta se može primijeniti nova metoda, kazala da ne mogu svi biti podvrgnuti takvom liječenju i precizirala da ne mogu biti mlađi od 18 i uglavnom stariji od 80 godina. Perović je kazala da se ne može primijeniti ni ukoliko je pacijent u poslednja tri mjeseca imao povredu glave sa gubitkom svijesti ili ožiljak od moždanog udara, krvarenje mokraćnih kanala ili čira na želucu u poslednje tri nedjelje, kao ni kod starijih pacijenata koji su ranije imali puno kraćih manjih moždanih udara. „Ova terapija može biti i fatalna po život i zbog toga je neophodno imati saglasnost pacijenta ukoliko je svjestan ili rodbine za njenu primjenu, jer ona razbija tromb zapušenog krvnog suda ali isto tako može da pokrene i niz drugih trombova i da se ponovi udar, uslijedi krvarenje i stanje pacijenta pogorša, pa eventualno nastupi i smrt“, upozorila je Perović. Direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin kazao je da je riječ o metodi kojom se smrtnost sa oko 60 odsto svodi na sedam procenata, što je najvažnije i saopštio da je za dozu lijeka neophodno 1,2 hiljade eura, a liječenje se obavlja na teret Fonda zdravlja.