Gusinje: Mještani Martinovića neće gradnje crkve

Albanci iz sela gradnju crkve vide kao provokaciju SPC

307 pregleda21 komentar(a)
13.05.2014. 18:29h

Crkveni odbor Svetog Georgija iz Gusinja, uz asistenciju policije, ponovo je juče, na Dan Svetog Vasilija Ostroškog radio na uređenju temelja nekadašnje crkve u selu Martinovići kod Gusinja.

Obnovu srušene Crkve Svetog Vasilija Ostroškog Mitropolija crnogorska pokušava da spovede u djelo već nekoliko godine, ali se tom naumu protivi albansko stanovništvo tog sela, smatrajući takav čin za provokaciju.

Mještani Martinovića albanske nacionalnosti tražili su od političkih predstavnika Albanaca da traže zaustavljanje radova, navodeći da se radi o provokaciji SPC jer se radovi izvode u selu čije stanovništvo čine samo Albanci.

Kako je prenio portal malesiajone.com mještani Martinovića tražili su od albanskih političara da od nadležnih institucija traže zaustavljanje radova, navodeći da će se u protivnom žaliti predstavnicima međunarodne zajednice.

Paroh gornjopolimski i gusinjski Željan Savić ranije je kazao da presude nadležnih institucija potvrđuju da je zemljište crkveno.

“Hasan i Veton Preljvukaj tužili su Mitropoliju 2010, govoreći da je ta zemlja njihovog djeda Redža Preljvukaja. Osnovni sud u Plavu septembra 2011. donio je presudu u korist Mitropolije. Isto je potvrdio Viši sud u Bijelom Polju u martu 2012. i Vrhovni sud Crne Gore nekoliko mjeseci kasnije. Nažalost, naše komšije Albanci sve to ne priznaju, kao što ne priznaju katastarski posjedovni list i tvrde da je sve nelegalno“, kazao je Savić.

Prošle godine, prilikom izvođenja radova, uhapšene su 22 osobe koje su se protivile izgradnji crkve u tom selu. D. Đ. - S. K.