Već poznato 18 učesnika grupne faze Lige šampiona

U posljednjem kolu otkloniće se i dileme u Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji i Turskoj, gdje će u Ligu šampiona umjesto Fenerbahčea ući Galatasaraj ili Bešiktaš

0 komentar(a)
Ford Liga šampiona, Foto: Ford
12.05.2014. 17:15h

Sezona 2013/14. je ušla u sam finiš, a mjesta za Ligu šampiona za narednu se polako popunjavaju.

Tako su u ovom trenutku jasna imena 18 timova koji će naredne kalendarske godine igrati u grupama najelitnijeg evropskog takmičenja, čeka se samo još odluka u Turskoj, Švajcarskoj, Belgiji i Rusiji pa da se već sada kompletira spisak od 22 ekipe koje će direktno obezbijediti plasman u Ligu šampiona.

Španiju će i naredne sezone predstavljati Real, Atletiko Madrid i Barselona, Englesku novi šampion Mančester siti, te Liverpul i Čelzi, Njemačku Bajern, Borusija i Šalke... Po dva direktna predstavnika imaju Francuska (PSŽ i Monako), Italija (Juventus i Roma), Portugal (Benfika i Sporting), a tu su još i šampioni Holandije (Ajaks), Grčke (Olimpijakos) i Ukrajine (Šahtjor).

Najveća dilema je u Turskoj, gdje je novi prvak Fenerbahče, ali on zbog namještanja u domaćim takmičenjima nema pravo nastupa u Evropi, pa će Galatasaraj i Bešiktaš u posljednjem kolu odlučiti ko će direktno u Ligu šampiona, a ko u baraž, tačnije plej-of.

Galata ima bod više i na kraju dočekuje Kajzerispor, a "crno-bijeli", koje predvodi Slaven Bilić, domaćini su Genčlerbirligiju.

Kada se prvenstva u Švajcarskoj, Belgiji i Rusiji završe zaokružiće se lista od 22 tima za grupnu fazu, a u ovom trenutku poznata su imena pet od ukupno 10 ekipa koje su kroz nacionalnu ligu obezbijedili nastup u plej-ofu za Ligu šampiona - to su Arsenal, Bajer iz Leverkuzena, Atletik Bilbao (kao četvrtoplasirani timovi Premijer lige, Bundes lige i Primere), te Napoli, koji je ranije obezbijedio treće mjesto u Seriji A, i Porto, trećeplasirani tim Portugala.

Među 33 tima koja su već sada u kvalifikacijama nalaze se austrijski Salcburg, Dinamo iz Zagreba, Fejnord, Seltik, BATE Borisov, Ludogorec, Malme, Makabi iz Tel Aviva, moldavski Šerif, Sparta iz Praga, Steaua, Slovan iz Bratislave, Rabotnički, Zrinjski...