Turska plaća 90 miliona eura zbog invazije Kipra

Kipar je od turske invazije 1974. podijeljen na sjeverni i južni dio, a državu kiparskih Turaka na sjeveru ostrva priznaje samo Turska

3 komentar(a)
Kipar zid, Foto: Reuters
12.05.2014. 15:32h

Evropski sud za ljudska prava naložio je danas Turskoj da plati odštetu od 90 miliona evra zbog invazije Kipra 1974. godine i kasnije podjele tog ostrva. Turskoj je naloženo da 30 miliona eura isplati rođacima nestalih u tadašnjim operacijama, a 60 miliona eura na ime odštete etnički grčkom stanovništvu poluostrva Karpas koje je nakon invazije ostalo u enklavi.

Kipar je od turske invazije 1974. podijeljen na sjeverni i južni dio, a državu kiparskih Turaka na sjeveru ostrva priznaje samo Turska. Uvod u tursku okupaciju 1974. bio je puč u Nikoziji, koji su izvele snage bliske vojnoj hunti koja je tada vladala u Grčkoj i pokušala da to sredozemno ostrvo pred obalama Turske, pripoji Grčkoj.

Kipar je članica Evropske unije od 2004, ali članstvo važi samo za grčki dio zemlje, pošto je pokušaj UN za ujedinjenje propao uoči prijema, zbog odbijanja kiparskih Grka da na referendumu prihvate dogovoreno rješenje jer su smatrali da privileguje Turke.

Lideri kiparskih Turaka i Grka u februaru su posle 20-mjesečne pauze nastavili pregovore o ujedinjenju Kipra. Turska strana nagovijestila je mogućnost postizanja rješenja tokom ove godine.