Ragbisti Lovćena se slikali nagi za humanitarne svrhe

Ragbisti na sebi nemaju odjeće, a intimni djelovi su skriveni sportskim rekvizitima. To je jedinstven slučaj u Crnoj Gori da sportisti na ovaj način pomažu humanitarne akcije

249 pregleda28 komentar(a)
12.05.2014. 13:13h

Igrači Ragbi kluba Lovćen fotografisali su se potpuno nagi za kalendar čijom prodajom žele prikupiti novac za humanitarnu fondaciju u okviru Sportskog društva Lovćen.

Ragbisti na sebi nemaju odjeće, a intimni djelovi su skriveni sportskim rekvizitima. To je jedinstven slučaj u Crnoj Gori da sportisti na ovaj način pomažu humanitarne akcije.

Predsjednik kluba i istoimenog sportskog društva Goran Đukanović, proslavljeni crnogorski rukometni reprezentativac, kaže da se izrada kalendara privodi kraju i da će se uskoro naći u prodaji.

Tada će odlučiti i kome će ići novac, ali će fondacija kao i do sada svakako pomagati djeci iz ugroženih porodica, Domu u Bijeloj i mladim perspektivnom sportistima koji nemaju novca da se posvete sportu.

Ragbi klub Lovćen osnovan je krajem prošle godine i sada ima 28 igrača seniora, a postoji sve veće interesovanje mladih za ovaj sport. Ragbi je u Crnu Goru stigao prije dvije i po godine zahvaljujući zaposlenima u Porto Montenegru, većinom strancima, a sada postoji šest registrovanih klubova.

Na pitanje otkud on u ragbiju, Đukanović kaže da ga je ovaj sport privukao kada se sa njim bolje upoznao prošle godine i da je prihvatio da učestvuje u njegovom razvoju u Crnoj Gori jer voli izazove.

"Ragbi je i sličan rukometu jer traži brzinu, snagu, energičnost i snalažljivost. Ima vrlo stroga pravila ponašanja na terenu, ali i van njega zbog čega ga zovu džentlimenskim sportom".

"Zbog nesportskog ponašanje ili odnosa prema sudiji igrač može biti kažnjen i do 10 utakmica neigranja, što nemate u drugim sportovima", kazao je Đukanović.

On je naročito ponosan što su skoro svi njegovi igrači fakultetski obrazovani ili studiraju, što je prava rijetkost u drugim sportovima.

"Igrao sam u klubovima i u reprezentaciji gdje je bilo malo ili nimalo visoko obrazovanih igrača. U klubu imamo ljekare, inženjere, politikologe, pravnike,... i one koji će to uskoro postati".

"Neki od njih su živjeli ili studirali u inostranstvu gdje su se i upoznali sa ovim sportom - ističe Đukanović navodeći da upravo zbog toga pristaju da učestvuju u humanitarnim akcijama na ovakav način".

On očekuje da će ragbi vrlo brzo osvojiti Crnu Goru i da će postati jedan od popularnijih sportova jer odgovara crnogorskom mentalitetu.

"To je dobro i za Crnu Goru jer ostvaruje dobre veze sa zemljema poput Velike Britanije, Australije, Južne Afrike, Francuske, Novog Zelenda gdje je ovaj sport prvi ili drugi po popularnosti i sa kojima bi teško na drugačiji način ostvariti ove veze".

"Takođe, mnoge diplomate u Crnoj Gori i direktori stranih kompanija igraju ili su igrali ragbi i sada nam pomažu ali i na drugačiji način doživljavaju Crnu Goru. To je krug vrlo uspješnih i uticajnih ljudi i ovom sportskom diplomatijom pomažemo i Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

On je kazao da nijesu tačna mišljenja da se radi o grubom sportu gdje se često deševaju povrede, jer je on zvanično tek na 23. mjestu na listi sportova sa učestalosti ozbiljnih povreda.

Ragbi je nastao na britanskim koledžima sredinom 19. vijeka. Bio je na drugim modernim Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine i na programu je bio sve do 1924.

Razlog za njegovo sklanjanje sa programa bila je nemogućnost usklađivanja sa dužinom trajanja Igara. Zbog velike energije koju igrač ragbija troši tokom utakmice po pravilima su potrebna najmanje dva dana odmora između mečeva.

Svjetsko prvenstvo u ragbiju zbog toga traje čak 45 dana. Ono je inače treće sportsko takmičenje po posjećenosti, odmah nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara.

Na narednim Igrama u Brazilu ragbi je ponovo uvršten u program u skraćenoj - turnirskoj verziji koja se zove i ragbi 7. Zvanično na Svijetu postoji 4,5 miliona igrača ragbija.

Za crnogorsku ragbi reprezentaciju počinju pripreme za takmičenje u Solunu na turniru Evropske B divizije u olimpijskoj verziji ragbija 7 koje će se održati 31. maja, a zatim slijedi nastavak domaćeg prvenstva. U toku je i procedura za učlanjenje u evropsku i svjetsku kuću ragbija.

Organizovaćemo kampove za mlade igrače širom Crne Gore

Đukanović je kazao da će uskoro njihovih pet-šest igrača ići u Irsku na obuku za trenere, što je dogovoreno zahvaljujući njihovom treneru, bivšem irskom reprezentativcu, Martiju Lustijanu.

"Nakon toga organizovaćemo nekoliko kampova za mlade igrače širom Crne Gore. Imamo saradnju sa klubovima iz regiona i planiramo zajedničke turnire i kampove za trening".

"Na primorju ili na Ivanovim koritima postoje odlični uslovi za trening. Kada bismo u saradnji sa državom, opštinama i sponzorima izgradili terene to bi moglo i da doprinese razviju sportskog turizma", kazao je Đukanović.

Planiraju i organizovanje jadranske lige sa klubovima iz regiona, svog turnira kao i turnira u atraktivnom ragbiju na pjesku.

Rukometna akademija se i dalje širi

Iako u posljednje vrijeme dosta vremena troši na ragbi, Đukanović nije zapostavio svoju Rukometnu akademiju koja postoji već četiri godine i ima škole za mlađe kategorije u šest gradova - Podgorici, Tuzima, Kotoru, Tivtu, Nikšiću i Plavu a uskoro i na Cetinju.

Kazao je da su jedini klub koji se takmiči i u muškoj i u ženskoj kategoriji u uzrastima pionira i kadeta.

Galerija