Abović istupio iz HGI: Ne želim da me dovode u vezu sa finansijskim malverzacijama

Abović je najavio da će u narednom peridu djelovati djelovati koordninirano sa opozicijom

57 pregleda11 komentar(a)
11.05.2014. 15:47h

Jedan od najuglednijih i najaktvnijih mlađih članova i funkcionera Hrvatske građanske inicijative, univeritetski profesor mr Miomir Abović podnio je ostavku na člastvo u toj partiji, kao i članstvo u Klubu odbornika HGI u SO Tivat.

Abović je najavio da će zadržati svoj odbornički mandat i da će i u narednom peridu djelovati djelovati koordninirano sa opozicijom i podržavati “sve poteze koji vode tome da se u Tivtu smijeni štetočinska DPS-SDP koalicija na vlasti“.

On je u protekle dvije godine bio jedan od najagilnijih opozicionih odbrnika u Tivtu koji je stalno polemisao sa čelnicima vladajućih DPS i SD, a nedavno je Abović osnovao i veoma aktivnu antikorupcijsku watch dog NVO „Tivatska antikorupcijska inicijativa.

Abović je naveo da je „totalno nezadovoljan“ nedostatkom aktivnosti rukovodstva jedine politčke partije hrvatske manjine u Crnoj Gori

U svom obraćanju građanima Tivta i simpatizerima HGI koje je dostavio Vijestima“, Abović je naveo da je „totalno nezadovoljan“ nedostatkom aktivnosti rukovodstva jedine politčke partije hrvatske manjine u Crnoj Gori, na zaštiti i unaprešenju položaja ovdašnjih Hrvata. On je rukovodstvu partije okupljenom oko predsjednice Marije Vučinović, zamjerio što su uskratili podršku vlasnicima zemljišta na nekadašnjem poljoprivrednom dobru u Tivtu- većinom Hrvatima- u njihovim nastojanjima da im se vrati oduzeta imovina, te na „nekritičkom odnosu prema Pravnom stavu Vrhovnog Suda CG o korišćenju morskog dobra, te Nacrtu i Predlogu novog Zakona o morskom dobru - koji su svi redom izuzetno štetni za ljude koji posjeduju nekretnine u pojasu morskog dobra, a među njima je i veliki broj mještana hrvatske nacionalnosti.“

Abović je posebno ogorčen činjenicom da se dio stranačkog vrha, u nepotpisanom reagovanju upućenom prije oko dva mjeseca „Vijestima“, javno ogradio od stavova koje je Abović kao odbornik iznio na sjednici SO Tivat polemišući sa izvještajem MUP-a po kome u Tivtu nije bilo narušavanja javnog reda i mira na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u godini kada su, pored ostaloga, kamenovane i stranačke prostrije HGI.

„Iz HGI-a istupam i zato što sam nezadovoljan političkom profilacijom HGI-a; u ove dvije godine, naime, osvjedočio sam se da se stranka ne profiliše da bude samostalan politički subjekt na političkoj mapi Tivta i Crne Gore, nego isključivo da bude satelit i privjesak DPS-a. To ne znači da HGI nipošto ne smije ulaziti i u koaliciju sa DPS-om; smije, naravno, i sa DPS-om i sa bilo kojom drugom strankom ili strankama, ali isključivo kao neovisan politički subjekt koji razmišlja svojom glavom i slijedi vlastite političke interese. Odlazak u opoziciju u Tivtu poslije lokalnih izbora prije dvije godine, tj. nepristajanje na ponižavajuće uvjete koji su HGI-u postavljeni iz tivatskog DPS-a bio je prvi dobar korak u generisanju HGI-a kao neovisne i kičmene stranke, stranke koja ne stupa ni sa kim a priori u koaliciju, i u koaliciju pod bilo kakvim uvjetima. Na žalost, na tome se stalo, i HGI se ubrzo potom vratio na stare staze vječnog, unaprijed pretpostavljenog „savezništva“ sa DPS-om“, naveo je Abović, dodajući da iz stranke istupa i zbog toga što „ne želim da se moje ime na bilo koji način povezuje sa učestalim, a temeljno dokumentiranim pisanjima u štampi o rasipništvu i nekontroliranom trošenju novca od strane nekih ljudi u HGI.“

„Vijesti“ su objavile nekoliko tekstova o sumnjivim tansakcijama i presipanju državnog novca iz stranačkih fondova u džepove nekolicine visokih funkcionera HGI okupljhenih oko predsjednice Marije Vučinović. Na to je u svojim izvještajima o finansijskoj reviziji HGI za 2011 i 2012 ukazivala i Državna revizorska institucija, a bivši visoki funkcioner HGI Mato Marović je čak tužilaštvu podnio i krivičnu prijavu pritoiv Vučinovićke i njenih saradnika zbog sumnje da su prisvojili i pronevjerili preko 300 hiljada eura državnog novca.

„Nezadovoljavajući izvještaj o raspolaganju novcem u HGI-u dala je, za 2012. godinu, i DRI. Sa druge strane, ove učestale napise u štampi niko iz HGI-a ne demantira što nužno kompromitira sve članove i funkcionere stranke. Zato što u tom rasipništvu nisam nikad sudjelovao niti mi pada na pamet, te da bih se i formalno ogradio od tih radnji, želim, i zbog zaštite svoje časti i časti svojih predaka, blagovremeno istupiti iz jedne takve organizacije", naveo je Abović dodajući da će dalje kao nezavisni odbornik nastupati u SO Tivat i podržati jedinstvenog kandodata opozicije Vladimira Arsia (PzP) u nastojanju da postane novi gradonačelnik Tivta.

Inače, HGI je u proteklih nekoliko godina zbog sukoba sa predsjednicom Vučinović i njenom politikom „učešća stranke u vlasti sa DPS i SDP po svaku cijenu“, napustilo više uglednih i istaknutih članova i funkcionera, poput dr Dalibora Burića, dr Ivana Ilića, Josipa Nikolića, Mata Marovića od kojih su neki bili i osnivači te stranke.

Galerija

Miomir Abović FOTO: Siniša Luković
Tivat FOTO: Siniša Luković