Danas na Sajmu knjiga Stefano Beni, Stribor strašni, romanoipisci...

Današnji program na Sajmu započeće predstavljanje domaćeg portala za kulturu „Stribor Strašni“ u 13 sati

64 pregleda0 komentar(a)
10.05.2014. 07:40h

Jučerašnji dan na Podgoričkom sajmu knjiga obilježilo je nekoliko zanimljivih promocija i gostovanja regionalno popularnih pisaca iz regiona.

Održano je i predavanje pod naslovom „Knjiga u borbi za čitaoce - američka praksa“, u organizaciji Američkog ugla. Iskustva sa ogromnog i medijski razuđenog tržišta kakvo je američko svakako su zanimljiva i poučna i za ove prostore. Borba za svakog čitaoca borba je za budućnost knjige.

U programu posvećenom italijanskim izdavačima, juče se predstavila izdavačka kuća „Loecher“, dok je crnogorski Zavod za udžbenike i nastavna sredstva prisutnima prezentirao izdanja za inkluzivno obrazovanje.

Prostor garaže iza Delte očito je izazvao mnoge Podgoričane, ali i goste iz drugih crnogorskih gradova da se duže sa knjigama. U svakom periodu dana između štandova je vrlo živo, traže se one prave „posebne“ knjige, ali i atraktivni susreti sa piscima i izdavačima. Organizatori su se stoga potrudili da svaki dan sajma obilježi bogat program ove vrste.

U večernjim satima predstavljena su tri romanopisca.

Mladi Stefan Bošković, kroz razgovor sa književnim kritičarem Vlatkom Simunovićem promovisao je svoj prvi roman „Šamaranje“, koji je izazvao pažnju radikalnim prosedeom i zanimljivom naracijom.

Juče se podgoričkoj publici predstavila i Marija Jovanović, jedan od najzanimljivijih proznih glasova regiona, spisateljica iz Beograda, autorka kultnog romana „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“.

Njen najnoviji roman „Zvuci iz podmornice“ takođe je naišao na prihvatanje publike, ali i književne kritike. Čitaoci „Vijesti“ imali su priliku da čitaju opširan intervju sa Marijom Jovanović u Artu, gdje je govorila upravo o tom romanu.

Nakon nje, jučerašni dan je zaključen promocijom posvećenom Aleksandru Gatalici, srpskom piscu srednje generacije čiji je roman „Veliki rat“ pobrao silne nagrade, među kojima i najprestižniju, NIN-ovu za roman godine, i doživio brojna izdanja.

Današnji program na Sajmu započeće predstavljanje domaćeg portala za kulturu „Stribor Strašni“ u 13 sati. Ovaj portal i kreativna ekipa koja ga pravi već su stekli brojne fanove, zahvaljujući zanimljivom pristupu, angažmanu koji je istovremeno duhovit, vrlo utemeljen i radikalan na način koji donosi neke nove prakse na prilično okoštalu crnogorsku književnu i intelektualnu scenu. Najavljena je prezentacija portala i javno čitanje.

Izdavačku djelatnost predstaviće i festival Grad teatar Budva. U protekle gotovo tri decenija ovaj festival je razvio zanimljivu i bogatu izdavačku djelatnost - od monografija, svečanih publikacija povodom festivalskih jubileja, do književnih izdanja koja su pratila tribinu sa budvanskog Trga pjesnika. Ova promocija na programu je u 14 sati.

„Ruski put“ predstaviće u 15 sati knjigu V. N. Štrandmana „Balkanske uspomene“.

Današnji program donijeće nešto i za najmlađe čitaoce i ljubitelje knjiga. Dramski pisac i pozorišni djelatnik, teatarski alternativac sa stažom od tri decenije, Goran Ćetković, popularni Ćento, predstaviće svoju literaturu za najmlađe. Moderator razgovora biće Marija Čolpa, a gost na promociji glumac Sejfo Seferović.

Program posvećen zemlji gostu, Italiji, danas će biti u znaku gostovanja jednog velikog pisca, jednog od najznačjnijih autora svoje generacije. Riječ je o Stefanu Beniju (čije priče su čitaoci Arta nekoliko puta mogli pročitati u ovom dodatku), a sa njim će razgovarati prof. dr Vesna Kilibarda. Početak promocije najavljen je za 19 sati.

Nikolić, Brković i Vidojković

Današnji program sajma donijeće u predvečernjim satima i tri susreta sa romanopiscima.

U 17 sati publici će se predstaviti Nikola Nikolić, pisac čiji drugi roman „Meandar“ (izdanje Nova knjiga) je već izazvao pažnju i publike i kritike. Sa Nikolićem će razgovarati Aleksandra Vuković.

U 18 sati na programu je promocija trećeg romana Balše Brkovića - „Plaža Imelde Markos“ (izdanje Vijesti). Ovaj roman Brković je najavio kao treći dio zamišljenog “Podgoričkog kvarteta”. Moderator je pisac i kolumnista Đuro Radosavović.

U 20 sati publika će imati priliku da razgovara sa kultnim i kontroverznim beogradskim piscem, autorom “Kandži”, Markom Vidojkovićem, čiji novi roman „Urednik“ (izdanje Laguna) ponovo Vidojkovića predstavlja kao autora koji voli da razara omiljene nacionalne, ali i globalne mitove.