Maksimović: Medalja motiv za nastavak karijere

Selektor Dragoljub Fatić podsjetio je da se crnogorski karatisti od 2007. godine ni sa jednog takmičenja nijesu vratili bez medalje

51 pregleda0 komentar(a)
08.05.2014. 11:27h

Karate reprezentativka Crne Gore Jelena Maksimović kazala da joj bronzana medalja sa Evropskog prvenstva u Tapereu mnogo znači i da će joj biti podsticaj i veliki motiv u nastavku karijere.

Ona je medalju osvojila u borbama, u kategoriji do 61 kilogram, a u odlučujućem meču za pobjedniočko postolje pobijedila je Austrijanku Stefani Kaup.

Takmičarka podgoričkog Omladica u prvom kolu bila je bolja od Portugalke Ines Barbedo, u drugom od Italijanke Laure Paskve, u trećem od Mađarice Frazusine Lasinglajtner, dok je u četvrtom eliminisala Engleskinju Natali Vilijams.

Od finala odvojio je poraz od Sanje Cvrkote iz Srbije.

Maksimović je u Tampereu je osvojila četvrtu medalju na šampionatima Evrope u karijeri.

Ona je početkom godine osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu za mlađe seniorke, a u istoj konkurenciji ima i srebro iz 2012. godine.

Bila je i bronzana na juniorskom prvenstvu Evrope 2011. godine.

Maksimović je kazala da nije očekivala da sa 19 godina osvoji medalju.

“Tu su bili iskusni borci, dosta stariji od mene. Medalja me podstiče na još veći rad i trud i sigurno neću stati na ovome. Mogli smo da se vratimo sa još jednom medcaljom, u ekipnoj konkurenciji, ali nam je falila Dragana Konjević. Ove godine ima dosta takmičenja, nadam se da će biti i medalja”, rekla je Maksimović na konferenciji za novinare.

Ona se zahvalila svom treneru, klubu i savezu.

“Svaka borba mi je bila teška, ali je najteža bila za treće mjesto jer se nije radila istog dana. Trebalo je da čekam dva dana, bila je neophodna psihička priprema i velika koncentracija. Pripremali smo taktiku, a moj trener Žarko Raković je slao snimke borbi Austrijanke. Na kraju sve se isplatilo”, rekla je Maksimović.

Crna Gora je u Tamperteu nastupila sa sedam takmičara.

Kapiten Almir Cecunjanin i Danilo Lučić su ostvarili po dvije pobjede. Ana Drašković je stigla do repasaža, dok je Marina Raković, bronzana sa dva prethodna prvenstva zaustavljena u drugoj borbi.

U katama Mijat Vojvodić uspisao je po pobjedu i poraz, a sudijskim preglasavanjem sa 3:2 zaustavljena je i Biserka Radulović.

Ženska ekipa u borbama, iako oslabljena, izgubila je u ekstra meču.

Predsjednik Karate saveza Vladimir Mrvaljević kazao je da je medalja iz Tamperea vrhunski rezultat.

“Nastavljen je kontinuitet osvajanja medalja, što je potvrda dobrog rada u svim klubovima. Imamo problema sa finansijama, ali nadam se da će Uprava za mlade i sport prepoznati rezultate. Imamo ozbiljnu saradnju sa Upravom i računam da ćemo dobiti pravi status”, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da do kraja godine očekuje dosta rtakmičenja u svim stareosnim kategorijama, kao I da je najznačajnije seniosrko prvenstvo svijeta u Bremenu, u novembru.

Selektor Dragoljub Fatić podsjetio je da se crnogorski karatisti od 2007. godine ni sa jednog takmičenja nijesu vratili bez medalje.

“Uspjeh Jelene Maksimović nije prvi, on je u nizu u posljednje četiri godine, ali je to njena najvrednija medalja, jer je ostvarena u seniorskoj konkurenciji. Bitna je za nju jer je pokazala da je izvrsni sportista, od kojeg još puno očekujemo. Doći do medalje nije lako. Pred njom su brojna takmičenja i ubijeđen sam da će biti još medalja”, kazao je Fatić.