Poreska podnosi zahtjev: Stečaj za Bepler zbog 170 hiljada eura

Bećirovićev advokat iz Londona Ričard Stjuart je rekao da je “Bećirovićev udio u hotelu Lipka bio vrlo mali te da on nema uticaja da riješi problem radnika”

61 pregleda4 komentar(a)
07.05.2014. 18:04h

Poreska uprava će narednih dana podnijeti zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u preduzeću Bepler Investment Montenegro, koje je do ljeta 2012. godine bilo vlasnik kolašinskog hotela Lipka, a povezuje se sa biznismenom Zoranom Ćoćom Bećirovićem.

To preduzeće duguje za poreze i doprinose na zarade zaposlenih oko 170.000 eura. Obaveze nije izmirivalo od početka 2008. godine.

Kada su radnici tražili isplatu zarada, Bećirovićev advokat iz Londona Ričard Stjuart je rekao da je “Bećirovićev udio u hotelu Lipka bio vrlo mali te da on nema uticaja da riješi problem radnika”.

Na zahtjev za pokretenje stečaja Poreska uprava je prinuđena jer nema drugog načina da naplati dug. Mada, preduzeće formalno ne posjeduje imovinu.

Iz Poreske uprave “Vijestima” su juče kazali da su nekoliko puta pokušavali da blokadom žiro-računa naplate potraživanja po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih od bivših vlasnika hotela Lipka.

Posljednja blokada izvršena je 30. septembraprošle godine.

Nijesu uplatili oko 170.000 eura poreza i doprinosa na zarade zaposlenih: Protest 2013.

“Kako navedeni obveznik ne obavlja djelatnost, ne postoji mogućnost naplate duga ovom mjerom prinudne naplate. Kada je u pitanju naplata poreskog duga imovinom, treba istaći da hotel Lipka ne posjeduje ni pokretnu ni nepokretnu imovinu. Na osnovu uvida u posjedovni list utvrđeno da je nepokretna imovina prodata Prvoj banci, dok je izvršnom presudom suda prodata i oprema, radi namirenja potraživanja prema radnicima“, saopštili su u Poreskoj upravi.

Prošlo je više od dvije godine otkad je jedan od najboljih kolašinskih hotela zatvoren - prvo odlukom menadžmenta, a zatim ga je i inspekcija rada zapečatila.

Iza zaključanih vrata hotela ostala je i radna dokumenatacija 36 zaposlenih, zbog čega minule dvije godine nijesu mogli da nađu drugi posao.

Zbog neuplaćenih poreza i doprinosa nijesu mogli ni da se liječe besplatno.

Lipka je od ljeta 2012. godine vlasništvo Prve banke koju kontroliše brat premijera, Aco Đukanović. Bepler ga je izgubio zbog nevraćenog kredita.

Tokom spora niko od predstavnika kompanije koja je gazdovala Lipkom nije se pojavio pred sudom. Iz kolašinskog Osnovnog suda nijesu uspjeli ni da im uruče pozive za ročišta, pa zaposleni još ne znaju ni ko je pravi vlasnik preduzeća Bepler Investment Montenegro, iako se povezuje sa Bećirovićem.

Bećirović je prije nekoliko mjeseci preko advokata iz Londona poručio da nema moć da pomogne radnicima, jer je njegov udio u hotelu bio mali.

Predstavnici bivših radnika juče su kazali da su ohrabreni najavama iz Poreske uprave.

“Nadamo se da je ovo način da se konačno riješe naši problemi nakon dvije godine bezuspješnih pokušaja. Ohrabreni smo i obradovani namjerama Poreske uprave”.

Preko inventara “Lipke” i “prebijanja” sa Prvom do plata

Po tužbi zaposlenih protiv kompanije Bepler Investments Montenegro prije nekoliko mjeseci Osnovni sud u Kolašinu donio je odluku da bivši poslodavac za 36 radnika mora da isplati neto zarade u ukupnom iznosu od preko 89. 252 eura.

Prema nalazu sudskog vještaka finansijske struke, iznos potraživanja za bruto zarade je 168.100 eura.

Zarade su dobili zahvaljujući privremenoj mjeri, kojom je zabranjeno raspolaganje inventarom u hotelu, tako da ga je kasnije otkupila Prva banka. Na drugoj liciticaji “samo je ta banka ispunila sve zakonom propisane uslove o kupovini inventara”. Pokretna imovina, nekada prestižnog kolašinskog hotela, prodata je za oko 112.000 eura, odnosno trećinu od prvobitno procijenjene vrijednosti. Time su pokrivena potraživanja po osnovu neto zarada.

“Lipka” je od ljeta 2012. vlasništvo Prve banke. Hotel, koji je 2010. godine procijenjen na 6,5 miliona eura banka je preuzela zbog duga od 4,5 miliona, jer je bio zalog za kredit Bepler Investmenta.

Galerija

Lipka, radnici FOTO: Dragana Šćepanović