"Daily Press" tužio Pink M i Pobjedu: Kampanjom htjeli da sruše “Vijesti”

Trebalo je smanjiti uticaj “Vijesti” na medijsko tržište, što bi konačno rezultiralo finansijskim slomom tužioca, piše u tužbi

95 komentar(a)
07.05.2014. 07:08h

Osnivač “Vijesti”, preduzeće “Daily Press”, tužilo je TV Pink M i ”Pobjedu” zbog nelojalne konkurencije, te zbog jednogodišnje negativne kampanje čiji je cilj narušavanje ugleda i poslovanja lista i portala. U tužbi Privrednom sudu traži se naknada materijalne štete od 660.000 eura, koju treba solidarno da isplate prvotuženi Pink M Company i državni list.

Beogradska advokatska kancelarija Karanović- Nikolić, koja zastupa osnivača “Vijesti”, predložila je tužbom da sud donese presudu zbog “iznošenja neistinitih i uvredljivih tvrdnji o tužiocu i iznošenjem podataka o tužiocu i njegovoj robi i uslugama koji su usmjereni na narušavanje ugleda i poslovanja tužioca”.

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović, koji je i lično meta tih medija, smatra da je cilj sinhronizovane i smišljene kampanje da se finansijski ugrozi ugled “Vijesti” i dovede u pitanje dalje poslovanje.

“U Srbiji je jedan od najvećih evropskih izdavača AxelSpringer, tužio istu ovu TV i list 'Informer' zbog kampanje koja je trajala svega desetak dana. Ovdje ta propaganda traje godinama i niko od nadležnih institucija zaduženih za poštovanje Ustava, zakona i regulatornih pravila, ne reaguje”, rekao je Ivanović. „Tokom 2013. tuženi su započeli nezapamćenu negativnu kampanju i u negativnom kontekstu prikazani su osnivači, novinari i urednici 'Vijesti'. Negativna kampanja je išla čak dotle da su u negativnom kontekstu prikazivani i članovi porodica osnivača i lica zaposlenih u 'Vijestima'. Smisao cjelokupne negativne kampanje, dirigovane i sprovođene od strane tuženih, bio je da se opstruira rad 'Vijesti', odnosno da se dezavuišu kao ozbiljan, slobodan i nezavisan dnevnik. Na ovaj način, trebalo je relativizovati i smanjiti uticaj na javno mnjenje, odnosno na medijsko tržište u Crnoj Gori, a što bi konačno rezultiralo finansijskim slomom tužioca“, obrazlaže se u tužbi.

Naglašava se da su “Vijesti” nezavisne novine koje nastoje da izvještavaju objektivno, bez političkih uticaja, a da je cilj uvreda i tendencioznih i netačnih informacija stvaranje utiska da su one politički angažovane, a njihovi osnovači i urednici kriminalci.

Bivši urednik Pobjede Srđan Kusovac

Advokati su u tužbi objasnili princip rada: određenu temu otvori “Pobjeda“ a ponavlja Pink M preko vijesti „Minut, dva“ i „Infomonte“ koje idu svakih sat vremena, a koje prati, kako je ranije PINK saopštio, preko 100.000 gledalaca jer ta televizija ima regionalnu mrežu. Taj princip djelovanja, kako se podsjeća, Pink je koristio u Srbiji blateći list „Blic“, ali mu je partner u tome bila novina „Informer“ koje je, takođe, od nedavno počela da izlazi i u Crnoj Gori.

“Strategija se trenutno primjenjuje u Crnoj Gori s ciljem finansijskog ugrožavanja tužioca kao direktnog konkurenta na tržištu. Tuženi su nastojali da 'Vijesti' prikažu kao 'list mafije', 'tabloid' koji organizuje političku scenu u Crnoj Gori. Objavljivali su da osnivači 'Vijesti' i članovi njihovih porodica predstavljaju lica koja su se na nelegalan i nezakonit način obogatila, odnosno da su tako stečen novac ulagali u 'Vijesti'”, piše u tužbi.

Ukazuje se na primjer istrage navodnih zloupotreba u Crnogorskoj komercijalnoj banci, u kojoj se ne pominju vlasnici “Vijesti”, ali Pink M i “Pobjeda” prave takve konstrukcije.

Izvršni direktor Pink M Goran Radenović

“Pobjeda” je u nastavcima objavljivala informacije o aferi „CKB banka“, a Pink je u udarnim informativnim emisijama „Minut, dva“ i „Infomonte“ iz sata u sat, ponavljao njene navode. Međutim, otišli su i korak dalje, objašnjava se u tužbi, pa su prikazali da je istraga povezana sa poslovanjem “Vijesti”, odnosno da se „obezbijedi keš za potrebe kompanije “Vijesti”.

“'Pobjeda' je objavila da je bivši suvlasnik 'Vijesti', njemačka kompanija WAC, napustio suvlasništvo zbog nezakonitog poslovanja. U tom kontekstu zaključili su da je Željko Ivanović vraćajući dug CKB pokušao da opere novac, iako su ranije tvrdili da vlasnici 'Vijesti' ne vraćaju milionske kredite toj banci koje im je navodno bivša direktorica Milka Ljumović dala nezakonito. Ovo je još jedan argument u prilog činjenici da su tuženi jednostavno nastojali da svakog dana 'Vijesti' drže u centru negativne medijske pažnje, pa makar i po cijenu kontradiktornosti u svojim izjavama. Objave tuženih su kulminirale 11. i 12. decembra 2013, kada preko televizijskih emisija Pinka M i lista 'Pobjeda', tuženi iznose navode da je evidentno da se 'Vijesti' i njihovi osnivači bave pranjem novca preko CKB banke”, piše u tužbi.

U tužbi se dodaje da je rezultat svega toga “velika materijalna šteta upravo u vremenu koje se poklapa sa negativnom kampanjom”, odnosno smanjenje marketinga u listu, povećanje broja neprodatih primjeraka i potreba većeg ulaganja.

Prekršili su zakone koji zabranjuju nelojalnu konkurenciju

Pink M je optuživao “Vijesti” da su medijski promoteri opozicije. “Cilj je da se predstavi kako cilj nije profesionalno obaveštavanje već politički uticaj. Na ovaj način, novine su izjednačene sa političkim pamfletom, što je negativno uticalo na tužiočevu poziciju na tržištu. Htjeli su da ukažu na to da nijesu u pitanju ozbiljne novine, što bi konačno trebalo da dovede do smanjenja prisustva ili nestanka tužioca sa tržišta.

Ovakve poruke tuženih svakako utiču na odluke potrošača, koji ne podržavaju opozicionu opciju ili potrošača koji su apolitični, da ne koriste proizvode i usluge tužioca”, objašnjava se u tužbi.

TV Pink je pisanje “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” o konferenciji “Riječ, slika, neprijatelj” poredila sa srbijanskim medijima “pod kontrolom Zemunskog klana” i tvrdila da se njeni urednici “pomažu novcem građana”, pokušavajući na taj način da stvore sliku među potrošačima da su “Vijesti” stalno u centru afera i istraga. “Na takav način prekršili su nekoliko zakona koji zabranjuju nelojalnu konkurenciju”, piše u tužbi.

To je zločinački poduhvat čiji je cilj da nam naruše ugled

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović smatra da bi u svakoj normalnoj i uređenoj zemlji Pink i “Pobjeda” bili drakonski kažnjeni zbog zbog samo jedne od stotina neistina i falsifikata koje su objavili. “Možemo zamisliti šta bi se desilo da u Njemačkoj, recimo, “Frankfurter Algemajne” objavi jedan prljavi i krivotovoreni tekst o “Zidojče Cajtungu”. Ili da “Vašington post” počne da blati “Njujork tajms”.

Oni bi prvo bili kažnjeni od svojih čitalaca i gledalaca, a potom i od sudova jer se u tim zemljama ugled i reputacija kompanija neupitna vrijednost, nešto što se najviše cijeni i samim tim štiti. Iako na osnovu dosadašnjeg iskustva sa nezavisnošću crnogorskih sudova teško možemo očekivati profesionalan odnos prema ovoj tužbi, naš konačni cilj je da u potrazi za pravdom idemo do kraja i ako zakažu ovdašnji sudovi, tužbu podnesemo sudovima u Evropi.

Naša tužba je dobra prilika da se pokaže kredibilitet novog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koga je nezavisni Sudski savjet postavio na to mjesto nedavno, nakon što se proslavio u brojnim procesima gdje je suđeno nezavisnim medijima. Istvoremeno će nadležni iz EK i NATO moći da vide koliko Crna Gora napreduje po pitanje vladavine prava, što je jedan od njihovih ključnih zahtjeva”, kaže Ivanović.

On je objasnio da je tužba “zbog udruženog zločinačkog poduhvata – rušenje ugleda naših medija i njihovog uništenja, podnijeta nakon višemjesečne, gotovo svakodnevne prljave kampanje TV Pink i "Pobjede".