Otkriće španskih arheologa: Kovrdžavi mladić koji blagosilja

Na osnovu otkrivenih artefakata, stručnjaci sa Univerziteta u Barseloni smatraju da je ovo grob pisca i većeg broja sveštenika

104 pregleda1 komentar(a)
04.05.2014. 13:04h

Njegov lik kopiran je bezbroj puta u crkvama i na umjetničkim djelima, ali tim španskih arheologa vjeruje da su otkrili jednu od najranijih predstava Isusa.

U misterioznoj podzemnoj prostoriji, dugoj oko osam i četiri metra dubokoj, koja datira iz perioda između šestog i sedmog vijeka nove ere, među drugim koptskim slikama, nalazi se lik mladog čovjeka sa kovrdžavom kosom, koji je prikazan kao da blagosilja.

Grobnica se nalazi na sredini procesione rute koja spaja Nil sa hramom posvećenom Ozirisu u drevnom gradu Okirhinchus. Katalonski stručnjaci koji su otkrili nalazište u drevnom egipatskom gradu Okirhinchus smatraju da je to bio grob za pisca i veliki broj sveštenika.

Josep Padro koji vodi istraživanje pronalazak hvali kao "izuzetan" i kaže da figuru prate simboli i slike biljaka za koje se vjeruje da datiraju iz perioda prvih koptskih hrišćana.

Iako nije bilo natpisa koji ukazuju na identitetu pokojnika, ostaci pokazuju da je pisar bio vjerovatno oko 17 godina star i da je živio tokom rimske dominacije nad Koptima
Dr Padro, profesor emeritus na Univerzitetu u Barseloni, rekao je za dnevnik “La Vanguardia” da je na zidu podzemne građevine "mladić sa kovrdžavom kosom, obučen u kratku tuniku, sa podignutom rukom kao da blagosilja”.

"Možda imamo posla sa veoma ranim likom Isusa Hrista", smatra Padro.

Arheolozi sada rade na prevodu natpisa koji okružuju figuru naslikanu na zidu pravougaone grobnice u pokušaju da utvrde identitet tog čovjeka.

Stručnjaci sa Univerziteta u Barseloni, katalonskog Egiptološkog društva i Univerziteta u Monpeljeu nisu sigurni šta je funkcija strukture u kojoj je slika otkrivena prvobitno bila, ali smatraju da podzemna kamena građevina "odličnog" kvaliteta.

U grobnici je pronađen i pisarski pribor. Stručnjaci zaključuju da su metalni lončić u kojem još ima mastila i dvije nove olovke tu za pokojnika da napiše nešto tokom novog, vječnog života.

Dr Padro je izjavio da je arheološki lokalitet Okirhinchusa poznat po hiljadama papirusa koji su tu nađeni, ali da nijedan pisar nije pronađen do danas".

Iako nije bilo natpisa koji ukazuju na identitetu pokojnika, ostaci pokazuju da je pisar bio vjerovatno oko 17 godina star i da je živio tokom rimske dominacije nad Koptima.

Arheolozi i inženjeri su morali da pomjere oko 45 tona tešku stijenu da bi stigli do skrivenog umjetničkog djela i još jedne za sada neidentifikovane strukture u blizini, koja je sa grobnicom povezana skupom veoma istrošenih stepenica i trenutno se istražuje.

Niko nije siguran šta se nalazi u njoj, ali stručnjaci sa Univerziteta u Barseloni misle da bi to moga biti hram posvećen bogu možda Serapisu, helenističkom pandanu Ozirisu, koji je drevni egipatski bog zagrobnog života.

Egipatski ministar za antikvitete, Mohamed Ibrahim, lično je uključen u iskopavanja. Egipatsko ministarstvo ć́e formirati arheološki lokalitet da sačuva ranohrišćanska umjetnička djela.

Tokom ovog iskopavanja takođe je pronađena i grobnica puna rimskih mumija.