Opasni virus "stigao" na Zapad: Ne postoji vakcina ni lijek

"Predvidjeli smo da će MERS doći do SAD-a, spremni smo i preduzimamo brzu akciju", rekao je direktor CDC-a Tom Frieden

6 komentar(a)
MERS, Foto: Scoopempire.com
03.05.2014. 17:29h

Američke zdravstvene službe izvijestile su u petak o pojavi prvog slučaja zaraze koronavirusom MERS (Srednjeistočni respiratorni sindrom) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su da je ta bolest dijagnostifikovana kod jednog zdravstvenog radnika koji je 24. aprila doputovao iz Saudijske Arabije preko Londona i Čikaga.

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji pozvale su sve koji su putovali avionom, u kome je bio ovaj čovjek koji se razbolio nekoliko dana nakon dolaska u SAD, da dođu na pregled. Postoji bojazan da je neko od putnika iz aviona takođe zaražen. Muškarac je u SAD putovao British Airwaysom iz Rijada, a na aerodromu u Londonu presjeo je za Čikago.

"Predvidjeli smo da će MERS doći do SAD-a, spremni smo i preduzimamo brzu akciju", rekao je direktor CDC-a Tom Frieden.

CDC je u potrazi za ljudima koji su možda bili u kontaktu sa zaraženom osobom jer se virus može širiti bliskim kontaktom.

Slučaj je dijagnostifikovan nakon što je pacijent počeo da osjeća respiratorne simptome tri dana nakon dolaska u SAD. Simptomi uključuju otežano disanje, kašalj i groznicu. Pacijent je trenutno u stabilnom stanju u izolaciji.

Virus se prvi put pojavio 2012. u Saudijskoj Arabiji. Od pojave bolesti evidentiran je 401 slučaj, uglavnom na Arapskom poluostrvu. Dosad su se izolovani slučajevi zaraze MERS-om pojavili u 12 zemalja. Većina zaraženih ljudi razvila je teške akutne respiratorne bolesti, uz temperaturu, kašalj i otežano disanje. Od posljedica bolesti umrlo je 93 ljudi.

Službenici ne znaju odakle je virus došao ni kako se tačno širi. Ne postoji vakcina ili konkretno liječenje za taj virus.