NTO: Pratimo bukinge, očekujemo solidnu turističku sezonu

Prvomajske praznike će, kako su predstavnici NTO kazali agenciji Mina-business, uobičajeno obilježiti brojna kulturna i zabavna dešavanja u Crnoj Gori

82 pregleda2 komentar(a)
Pržno, hotel Maestral, Foto: Vuk Lajović
02.05.2014. 10:44h

Hotelijeri za prvomajske praznike, koji simbolično otvaraju ljetnju turističku sezonu, očekuju dobru posjetu domaćih i stranih turista, kao i popunjenost smještajnih kapaciteta, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Prvomajske praznike će, kako su predstavnici NTO kazali agenciji Mina-business, uobičajeno obilježiti brojna kulturna i zabavna dešavanja u Crnoj Gori.

“Prema informacijama koje se dobijaju od hotelijera, kapaciteti većine hotela na budvanskoj rivijeri biće popunjeni tokom praznika, a prvi gosti su tradicionalno Francuzi, Britanci i Njemci”, naveli su iz NTO-a.

“Hotelijeri na Žabljaku i u Kolašinu spremno dočekuju turiste tokom praznika, a posjeta će zavisiti dobrim dijelom i od vremenskih uslova. Hotel Bianca Resort&Spa u ovom periodu ima u ponudi atraktivne velnes i spa paket aranžmane, a tokom praznika u hotelu će boraviti grupe gostiju iz Izraela, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”, precizirano je iz NTO-a.

Kada je riječ o dešavanjima, u Budvi će danas početi Međunarodni turistički karneval, koji će trajati do nedjelje. To je manifestacija za koju se očekuje da će okupiti veliki broj posjetilaca, a u ponudi su atraktivni praznični paket aranžmani brojnih hotela na budvanskoj rivijeri.

“Manifestacijom pod nazivom Svi za turizam, u okviru koje se održava niz dešavanja, odnosno sajam suvenira i domaće radinosti, tematske večeri, karneval i koncerti, biće otvorena turistička sezona u Ulcinju”, kazali su iz NTO-a.

U Tivtu će biti održan Sajam nautike u Porto Montenegru, uz brojne prateće događaje, dok će u Kotoru danas nastupiti poznati bosanskohercegovački sastav Dubioza kolektiv u diskoteci Maximus.

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Ulcinjska rivijera je pripremilo posebne aranžmane za boravak na Adi Bojani u vrijeme prvomajskih praznika, koji obuhvataju trodnevni aranžman sa noćenjem i doručkom za dvije osobe od 120 eura, a aktuelna je i ponuda za plaćenih šest dana dobija se gratis sedmi dan i za plaćenih deset dana dobijaju se još dva dana gratis.

U Tivtu će biti održan Sajam nautike u Porto Montenegru, uz brojne prateće događaje, dok će u Kotoru danas nastupiti poznati bosanskohercegovački sastav Dubioza kolektiv u diskoteci Maximus.

“Pored velikog broja izletnika, kojih je trenutno oko pet hiljada, tokom praznika se očekuje i veća popunjenost hotela i privatnog smještaja u tom gradu”, dodali su iz NTO-a.

Tradicionalno 1. maja za posjetioce se otvaraju kapije Nacionalnog parka Biogradska gora, dok na Žabljaku počinje sezona splavarenja i brojnih mogućnosti za aktivan boravak u prirodi, što je naročito popularan segment turističke ponude za turiste iz zapadne Evrope.

Iz NTO-a su kazali da prateći stanje bukinga na strateški važnim emitivnim tržištima, očekuju još jednu solidnu sezonu.

“Uz adekvatnu pripremu, zadovoljne prve goste i pojačanu promociju u naredna dva mjeseca nije nerealno očekivati nastavak rasta od par procenata. Krucijalno je da finansijski rezultati zadrže pozitivan trend, što se može ostvariti i uz fizičke pokazatelje na nivou prošle godine. Zrele turističke destinacije ne broje dolaske i noćenja, nego zarađeni novac i prosječnu popunjenost raspoloživih kapaciteta”, rekli su iz NTO-a.

Mogući problemi sa ruskim i srpskim tržištem

Kada je riječ o ruskom tržištu, činjenica je da se usljed aktuelnih dešavanja u Ukrajini i devalvacije rublje, bilježi pad bukinga prema svim destinacijama.

“Pri tome je pad bukinga prema Crnoj Gori znatno manji od onog koji bilježe ostale mediteranske zemlje. Dodatna eskalacija u crnomorskom regionu bi mogla izazvati značajniju apstinenciju kad su odmori van matične države u pitanju”, rekli su iz NTO-a.

Međutim, kako je ocijenjeno, dobra vijest je da sa tog tržišta nema otkaza čarter letova prema Crnoj Gori, kojih je čak više najavljeno nego prošle godine. Ujedno, najavljeno je povećanje čarter linija sa tržišta Bjelorusije, Azerbejdžana i Jermenije i oko 30 odsto više turista iz tih država. Oni će značajno anulirati posljedice pada broja turista iz Ukrajine.

Što se tiče ostalih internacionalnih tržišta, očekuje se određeni rast, kada je u pitanju posjeta turista iz centralne Evrope, odnosno Češke, Slovačke, Rumunije i Bugarske, zapadne Evrope, odnosno Francuske, Njemačke, zemalja Beneluksa i Skandinavije.

Srbija, kao bitno tržište, takođe se nalazi u delikatnoj socio-ekonomskoj situaciji. Najavljeni rezovi i restriktivne mjere usljed ekonomskih reformi novoimenovane Vlade mogu uticati na broj građana te susjedne države koji će putovati na odmor van svoje zemlje.

“Crna Gora, uz komparativnu prednost dobrog odnosa cijene i pružene usluge, tradicionalnu bliskost građana i kvalitetnu promociju, može računati na najveći dio onih građana Srbije koji će putovati na odmor. U tom smislu očekujemo održavanje broja srpskih turista na prošlogodišnjem nivou”, zaključili su iz NTO-a.