Gdje ispari dug od 14,6 miliona eura Rudnika uglja?

Pljevaljska kompanija tražila je od Vlade da joj se omogući da dug za poreze za lična primanja plati na rate, ali zvanično nije objavljeno da je taj dogovor postignut

83 pregleda0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
30.04.2014. 13:27h

Najveći poreski dužnici smanjili su neznatno obaveze prema državi sa 236,4 miliona eura na 230, 3 miliona eura. To pokazaju novi podaci Poreske uprave (PU), na čijem čelu je Milan Lakićević, koja je juče objavila dvije crne liste najvećih neplatiša sa presjekom stanja na 17. april ove godine.

Novina je da na spisku nema duga Rudnika uglja za poreze na lična primanja od 14,6 miliona eura, koje je bilo na prethodnom. Sada je prikazano je da ta kompanija duguje 1,3 miliona PDV-a i ostalih poreza.

Pljevaljska kompanija tražila je od Vlade da joj se omogući da dug za poreze za lična primanja plati na rate, ali zvanično nije objavljeno da je taj dogovor postignut.

Iz PU je "Vijestima" rečeno da će danas odgovoriti zašto nijesu prikazana ta dugovanja Rudnika.

U kompaniji su juče ponovili da su predali ranije zahtjev za reprogram duga, ali rješenje da je prihvaćen nijesu dobili. Iz Rudnika su naglasili da vraćaju dijelom stari dug i da uredno plaćaju redovne poreske baveze.

Jedna lista PU sadrži 200 onih koji duguju na osnovu PDV-a, poreza na dobit, koncesija i poreza na promet nepokretnosti, a druga ima 50 imena najvećih dužnika za poreze i doprinose na lična primanja.

Na spisku PU je opet Pobjeda koja duguje 228,56 hiljada eura za PDV i ostale poreze, a na prethodnom je nije bilo. Vlada je sa Pobjedom ranije poravnala dug od 2,8 miliona tako što je preuzela zgradu tog preduzeća i, prema tom sporazumu, trebalo je da joj doplati oko dva miliona.

Od ukupnog duga najvećih neplatiša 110,3 miliona eura se odnosi na aktivne firme, 109,2 miliona na one koje su u stečaju, 10,8 miliona na preduzeća koja su izbrisana iz Centralnog registra privrednih subjekata i 886,2 hiljade na one koji su ponudili da plate dug imovinom.

Dug firmi u stečaju i onih koje su izbrisane iz registra teško je naplativ. Najveći poreski dužnik i dalje je Duvanski kombinat u stečaju sa 41,5 miliona, a uvećao ga je sa 37 miliona.

Druga na listi je Elektroprivreda sa dugom od 14 miliona, što je nezantano više nego do sada. Prema dogovoru sa Vladom, EPCG će dug plaćati na rate ove godine.

Veliki dužnici su i Pantomarket sa 12,8 miliona, koji je blago uvećao dug. Montenegro erlajns, koji je na listi od februara, uvećao je dug sa 5,1 na 6,8 miliona i to su sve neizmirene obaveze za doprinose na lična primanja.

Uz Rudnike boksita, "Radoje Dakić", veliki dužnik je i dalje Zavod za izgradnju Bara u stečaju, odlazećeg gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića, Vektra Montenegro Dragana Brkovića...