MMF poboljšao prognoze za crnogorsku ekonomiju

To je druga ovogodišnja revizija prognoze koje radi MMF - u januaru je za BDP Crne Gore prognoziran rast od 2,9 odsto da bi krajem marta bio smanjen na 2,4 odsto

64 pregleda3 komentar(a)
MMF, Foto: Finance.si/Vijesti
29.04.2014. 14:21h

Međunarodni monetarni fond (MMF) poboljšao je prognozu rasta crnogorske ekonomije sa 2,4 na 2,8 odsto za ovu godinu.

To je druga ovogodišnja revizija prognoze koje radi MMF. U januaru je za BDP Crne Gore prognoziran rast od 2,9 odsto da bi krajem marta bio smanjen na 2,4 odsto.

Po najnovijim prognozama, crnogorska ekonomija će nastaviti trend rasta i u naredne dvije godine, odnosno, 2,9 odsto u 2015. i 3,1 odsto u 2016. godini.

U skladu sa rastom ekonomije, MMF projektuje da će i inflacija konstantno rasti i to sa niskih 0,3 odsto u ovoj godini do 1,1 odsto, koliko se prognozira za 2016.

Rast se u prosjeku za cijeli region temelji na blagom oporavku eurozone, ali MMF upozorava da eskalacija ukrajinske političke krize predstavlja opasnost za ekonomski oporavak istočne Evrope.

U izvještaju se navodi da se očekuje da će se ekonomski oporavak regiona nastaviti i u 2014.godini, iako će biti slabiji nego što se ranije očekivalo.

MMF je, od zemalja regiona, najviše poboljšao prognozu Slovenije, ali će njen ekonomski rast od 0,3 odsto biti drugi najgori u regionu.

Prognoze su najviše smanjene Hrvatskoj, kojoj je prošle jeseni najavljivan rast od 1,5 odsto, ali posljednje procjene govore da će rast biti manji za više od dva postotna boda. Hrvatska će, prema očekivanjima MMF-a, biti jedina zemlja regiona čiji će BDP biti u minusu.

Nakon Hrvatske, MMF je u regionu najviše snizio prognozu rasta Srbiji.