Njemački desničari optužili javnu televiziju da ignoriše zločine izbjeglica

Podnosilac zahtjeva za azil iz Somalije je prošle sedmice nožem usmrtio ljekara na jugu Njemačke

53 pregleda0 komentar(a)
Njemačka granica, Njemačka migranti, Foto: Reuters
22.08.2018. 15:09h

Javni njemački medijski servis ARD odbacio je optužbe da je u više navrata ignorisao zločine koje su počinile izbjeglice, čime se, prema tim optužbama, navodno htjelo izbjeći stvaranje negativne atmosfere prema izbjeglicama i liberalnoj izbjegličkoj politici kancelarke Angele Merkel.

"Najgledanija informativna TV emisija u Njemačkoj, Tagesschau, drži se načela da ne izvještava o kriminalnim slučajevima poput ubistva", saopštio je glavni urednik emisije Kai Gnifke.

Konkretno se radi o slučaju podnosioca zahtjeva za azil iz Somalije koji je prošle sedmice nožem usmrtio ljekara na jugu Njemačke. Nakon što se u dnevnim informativnim emisijama ARD-a nije pojavila ova vijest, uslijedile su brojne reakcije građana.

Gnifke je izjavio kako ARD u svojim glavnim vijestima izvještava o događajima od "društvenog, međunarodnog i nacionalnog značaja koji su relevantni za 83 miliona građana Njemačke", ali da u to ne spadaju ubistva.

O slučaju ubijenog ljekara su, zbog brutalnosti i nedostatka motiva, izvještavali mediji širom Njemačke, prenosi Hina.

Krajnje desni AfD optužuje javni servis za namjerno izbjegavanje negativnih vijesti

ARD se već jednom, u slučaju silovanja i ubistva studentkinje u Frajburgu, gdje je počinilac bio takođe podnosilac zahtjeva za azil, ovoga puta iz Avganistana, našao na udaru kritika zbog toga što nije izvijestio o ovom slučaju.

Krajnje desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD) optužuje javni servis za pristrasno izvještavanje na temu izbjeglica i namjerno izbjegavanje tema koje bi mogle baciti negativno svjetlo na liberalnu izbjegličku politiku savezne vlade.

I u jeku izbjegličkog talasa, njemački javni servis se nalazio na udaru kritika da, kada je u pitanju izvještavanje o profilu izbjeglica, izvještava isključivo o pozitivnim primjerima.