Albanski klanovi drže sve heroinske rute: Zavisnici od te droge dnevno troše do 50 eura

Gruba procjene kažu da jedan heroinski zavisnik u Crnoj Gori, dnevno koristi tri do pet doza heroina

168 pregleda29 komentar(a)
25.04.2014. 17:55h

Crna Gora se nalazi na raskršću između južnog i centralnog kraka ”balkanske rute”, a organizovane kriminalne grupe albanskog porijekla u potpunosti drže pod kontrolom taj dio trgovine drogom.

Procjene policije, kako piše u dokumentu koji je rađen sa Europolom, govore da u posljednje vrijeme dobar dio trgovine heroinom ostaje na tržištu Crne Gore, jer klanovi albanskog porijekla sve više izbacuju iz igre dilere iz naše zemlje.

Kako albanske organizovane kriminalne grupe sve više koriste druge krijumčarske rute, klanovima u Crnoj Gori nije preostalo ništa drugo nego da u svojoj zemlji šire uličnu prodaju heroina.

Upravo zbog toga što albanske narkogrupe drže pod kontrolom gotovo sve rute šverca droge, došlo je do situacije da Crna Gora od tranzitne sve više postaje tržišna zemlja

U SOCTI - Procjeni opasnoti od organizovanog i teškog kriminala, policija je napravila i grube procjene prema kojima u Crnoj Gori ima između 1.400 i 2.100 heroinskih zavisnika.

Osim toga, gruba procjena eksperata iz Austrije i analitičara iz UP su da jedan heroinski zavisnik u Crnoj Gori, dnevno koristi tri do pet doza heroina, na koji dnevno u prosjeku potroši između 30 i 50 eura. Tom formulom policija je došla do podatka i da jedan narkoman, zavisnik od heroina, godišnje potroši između 11.000 i 18.000 eura na kupovinu droge.

“Najveći krijumčari i dobavljači heroina su kriminalne grupe porijeklom sa Kosova ili Albanije. Heroin, koji se krijumčari preko Crne Gore, uglavnom, dolazi iz Peći ili Skadra, a onda se dalje distribuira prema BiH i Hrvatskoj”, piše u dokumentu.

Procjene policije su da se ne piše dobro za lokalne kriminalne narkogrupe, jer u skorijoj budućnosti albanski klanovi ih potpuno mogu izbaciti iz heroinske rute...

“Lokalne grupe će u narednom periodu biti zaobiđene ili isključene iz kopnene heroinske rute ukoliko sa albanskim grupama dodatno ne učvrste ”savezništvo” i ponude povoljnije uslove za transport heroina preko Crne Gore”, procjenjuje se u dokumentu.

Upravo zbog toga što albanske narkogrupe drže pod kontrolom gotovo sve rute šverca droge, došlo je do situacije da Crna Gora od tranzitne sve više postaje tržišna zemlja.

“Posljednje zapljene heroina u Crnoj Gori po kvalitetu i količini ukazuju da su uglavnom bile namijenjene uličnoj prodaji, a ne daljem krijumčarenju ka zemljama EU. To vodi daljem proširenju domaćeg tržišta u Crnoj Gori, povećanju broja korisnika i heroinskih zavisnika, povećanju dostupne količine i sniženju ulične cijene, povećanju broja lokalnih organizovanih grupa dilera, nasilju oko podjele teritorije, povećanju broja imovinskih i drugih krivičnih djela počinjenih od strane zavisnika”, piše u Mapi organizovanog i teškog kriminala.

Novac od droge sve češće investiraju u privredu...

U dokumentu policije piše da organizovane kriminalne grupe sve veće količine ilegalnog novca, stečenog prodajom droge u zemlji i inostranstvu, investiraju u privredu i tako povećavaju svoju finansijsku moć.

“A na taj način imaju i sve veći uticaj na različite sfere društva”, piše u SOCTI.

Podatak EUROPOL-a da se u Evropi ne smanjuje potražnja za drogama podstiče organizovane kriminalne grupe u Crnoj Gori da “pojačaju intenzitet svojih aktivnosti”. “Profitabilnost poslova u vezi sa drogom, bez obzira na kontinuirane napore na otkrivanju i presijecanju krijumčarskih kanala i razbijanje međunarodnih kriminalnih grupa, motiviše nove kriminalce da se uključe u ovu vrstu ilegalne aktivnosti”, piše u procjeni policije.

Galerija

droga, kokain FOTO: Shutterstock
narkomanija, narkomani FOTO: Shutterstock